web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

„Náthás, köhögős, lázas gyereket ne engedjünk közösségbe!”

– ezt tanácsolja a gyermekorvos

„Náthás, köhögős, lázas gyereket ne engedjünk közösségbe!”  <br><p class='alcim'> – ezt tanácsolja a gyermekorvos </p>

Ahogy elindul a tanév, néhány napon belül sokszor tüsszög, köhög a gyerek, fáj a torka. Dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gégész szakorvos szerint ilyenkor a nátha és annak szövődményei a leggyakoribb problémaforrások, de idén az erős allergiaszezon, sőt a koronavírus miatt is jobban kell figyelnünk a szokásosnál.

A tanévkezdés mindenkinek izgalmas időszak: elsősorban a gyerekeknek, de a szülőknek és a tanároknak is sok feladatot jelent. Mindenki számára ismerős jelenség, hogy az iskola, óvoda és bölcsőde szeptemberi indulásával rögtön jön a betegállomány.

Zsúfoltabb rendelők

Dr. Somi Ildikó gyermek fül-orr-gégész szakorvos évtizedek óta azt tapasztalja, hogy szeptemberben többen ülnek a váróban. Az oktatási intézmények újranyitásával ugyanis sok tipikus betegség terjed, a gyermekek körében a nátha és annak szövődményei a leggyakoribbak.

„Számtalan vírus kering körülöttünk a levegőben, amiket időben fel kell ismerni és meg kell fékezni” – kezdte a gyermek fül-orr-gégész, az Orrhigiéné Alapítvány elnöke, aki azt is elmondta, hogy ebben a szezonban az allergiás betegségek miatt is sok az orrfolyásos panasz.

vírusok, nátha, tanévkezdés, betegség, fülfájás, köhög a gyerek

Kép: Canva

Vírus vagy allergia?

Dr. Somi szerint sokan nem tudják megkülönböztetni a vírusok tüneteit az allergiás reakcióktól, mert nagyon hasonlítanak egymáshoz.

„Ilyenkor a legkönnyebben egy lázmérő segíthet a diagnózis felállításában. Ugyanis ha valakinek vírusos, esetleg bakteriális fertőzése van, az lázzal, hőemelkedéssel jár. Az allergiás betegségeknél viszont ilyesmit nem tapasztalunk. Az orr körüli viszketés pedig szintén az allergiára jellemző, mivel ezt az orrnyálkahártyának a megvastagodása váltja ki” – mondta a fül-orr-gégész.

vírusok, nátha, tanévkezdés, betegség, fülfájás, köhög a gyerek

Kép: Pixabay

Betegen ne menjünk közösségbe!

Mivel a közösség komoly veszélyforrás a betegségek terjedése szempontjából, a szakorvos higgadt döntéshozatalra inti a szülőket.

„Náthás, köhögős, lázas gyereket ne engedjenek közösségbe, mert nemcsak önmagára, hanem a környezetére is nagy veszélyt jelent. Kezelése orvosi és házi feladat. Ha felmerül a gyanú, hogy beteg a gyerek, akkor közös érdek, hogy otthon maradjon” – figyelmeztetett dr. Somi Ildikó, aki szerint a még mindig velünk élő koronavírus miatt hatványozottan kell figyelnünk egymásra.

vírusok, nátha, tanévkezdés, betegség, fülfájás, köhög a gyerek

Kép: Pexels

Nem mindegy, hova kerül a zsepi

Az orrfújás hatékonyságára, az orrspray helyes használatára, a kézfertőtlenítés fontosságára, valamint a piszkos papír zsebkendő higiénikus tárolására a szülőnek kell megtanítani a gyermekeket – a szabályokat már a tanévkezdéskor érdemes átvenniük.

„Jelentősen csökkenthetjük a kockázatot, ha odafigyelünk néhány apróságra. Ennek kulcsa a személyi higiéné, amihez a kilincs megfogásától a helyes orrtörlésig sok minden hozzátartozik. Például ha valakinek nagyon szennyezett orrváladéka van, akkor az orrfújás után a papír zsebkendőt gyűjtse egy zacskóba, és ne dobja a szemétbe, hanem az otthoni kukába helyezze el” – mondta a gyermek fül-orr-gégész szakorvos.

vírusok, nátha, tanévkezdés, betegség, fülfájás, köhög a gyerek

Kép: Pixabay

Terápia fülmelegítéssel

A náthás-hurutos gyermek hajlamos a fülbetegségekre is. Ezek megelőzésére hatékony a fülmelegítés.
„A fülfájdalommal és magas lázzal járó betegség sajnos jellemző ősszel. Ez mindenképpen szakmai ellátást igényel. Egyrészt az orrot le kell szívni, még akkor is, ha a gyerek már tudja fújni az orrát. Az orrszívót alaposan fertőtleníteni kell, a patikákban kapható fülmelegítő gyógysapkát pedig naponta legalább kétszer fel kell tenni. Ez mindkét fület egyszerre melegíti. Segít a középfülben lévő kocsonyás massza elfolyósításában és megszüntetésében. Naponta kétszer 10 percre elegendő feltenni, és ezzel is sokat tettünk a középfülbetegség megelőzéséért. A jó hallás csak egészséges fülekkel érhető el. Ez pedig az iskolakezdéshez nélkülözhetetlen” – tanácsolta a szakember.

vírusok, nátha, tanévkezdés, betegség, fülfájás, köhög a gyerek

Kép: Canva

Friss levegő, zöldségek és gyümölcsök

Azonban a legjobb, ha el sem jutunk idáig. Számtalan vírus kering körülöttünk a levegőben, sok a parlagfűpollen mindenfelé, és ezek ellen egyetlen fegyver tud hatékonyan megküzdeni, amit úgy hívunk, hogy immunitás. Érdemes kihasználni a jó levegőt, a kellemes napsütést. Együnk sok finom zöldséget és gyümölcsöt, mert ezek természetes immunerősítők.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés