A gyerekek esetében nagyon minimális az információ arról, hogy mikor és hogyan kezdődhetnek az oltások terjesztése, beadása.

A Pfizer által piacra hozott, és már nemcsak Nagy Britanniában, de az Egyesült Államokban is engedélyezett koronavírus elleni vakcina többnyire biztonságos a legutóbbi kutatások szerint, ám van néhány olyan csoport, amelynek tagjait arra kérik a járványügyi szakemberek, hogy várjanak még az oltatással, amíg több adat lesz hozzáférhető.

Tipikusan ilyen korcsoport a gyerekek, fiatal felnőttek. Tizenkét év alatti gyerekeken egyáltalán nem tesztelte még egy gyártó sem kísérleti vakcináját: a Pfizer mindössze száz, 12-15 éves gyermekkel kapcsolatos adatokkal szolgált, a Moderna pedig csupán néhány napja jelentette be, hogy megkezdené 12 év fölötti fiatalokon is vakcinájának tesztjét.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete legújabb felülvizsgálati jelentésében úgy vélte, „nem áll rendelkezésre elégséges mennyiségű adat ahhoz, hogy arra a következtetésre lehessen jutni, hogy a 16 év alatti gyerekek, a terhes nők és az immunhiányos emberek számára is biztonságos a védőoltás”. A negyedik kérdéses csoportba sorolják azokat, akik már voltak COVID-19 betegek. Velük kapcsolatban is aggodalmat fogalmaztak meg a tudósok, szabad-e oltást kapniuk, különösen akkor, ha hosszan elnyúlóan vannak maradványtüneteik.

A gyermekek nem kicsi felnőttek – ez nemcsak gyermeknevelési, hanem immunológiai szempontból is alapvetően fontos, ezért nehéz kérdés az, hogy pontosan mikor juthatnak majd ők is koronavírus elleni oltáshoz. Látszólag minden amellett szól, hogy ez mihamarabb megtörténjen. A kisebbeket nagy általánosságban nem viseli meg annyira a koronavírus, sokkal kevesebb tünettel vészelik át magát a koronavirus betegséget. Így a szülők nem is feltétlenül azonosítják a betegség jeleként, így hát tünetmentesen vagy kevés tünettel terjeszthetik közösségben a betegséget, amit jó volna megelőzni, illetve jól kezelni.

Immunrendszerük azonban a gyerekeknek nem úgy működik még, mint a felnőtteknek, egyes oltások épp ezért jobban, mások pedig rosszabbul működnek esetükben, nyilatkozta Sallie Permar, a Duke University gyermekgyógyász, mikrobiológus és immunológus professzora az NPR amerikai rádióadónak. Permar szerint lehet, hogy eltérő dózissal kell majd őket oltatni, de ezeket még csak kísérletek során lehet majd megállapítani.

Anthony S. Fauci, az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetének igazgatója szerint januárban kezdődhetnek meg a leghamarabb a gyermekeken végzett tesztek, írja a Washington Post. Szakemberek azonban már hosszú ideje amellett érvelnek, hogy a gyártók vonják be kísérleteikbe a gyerekeket is, nem kis részben azért, hogy beoltásuk által szüleik, családjuk és pedagógusaik, óvónőik is nagyobb biztonságban érezhessék magukat.

A legutóbbi hivatalos információk alapján a Pfizer legújabb, 39 ezer ember beoltására alkalmas oltóanyaga mellett a Moderna által gyártott 3600 adag vakcina is kedden érkezik Magyarországra – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület hétfői online sajtótájékoztatóján.

Forrás

Infostart
Webbeteg
Koronavirus.gov

Károly-Rajki Edith

Borítókép forrása: Freepik