web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Merj kérdezni, ha a rák veszélyeztet

Merj kérdezni, ha a rák veszélyeztet

Kreicsi Mária a Magyar Rákellenes Liga egyik elnöke, munkáját országos szinten ismerik és elismerik. Aktív egészségügyi dolgozóként 2006-ban szembesült saját rákdiagnózisával. Őt kérdeztük arról, hogy mit tehetünk egészségünk érdekében, minek van kiemelkedő szerepe a rák kialakulásának megakadályozásában vagy gyógyításában.

„Amikor megkaptam a diagnózist, abban a pillanatban beszűkült a tudatállapotom, mintha felülről nézném magam. Aztán elhagyva a rendelőt, beültem a kocsiba, és azt mondtam a férjemnek, hogy én ezt nem tudom végigcsinálni. Megfogta a kezem, és az válaszolta, pedig ezt végig fogjuk csinálni!”

Már a terápiája idején rátalált a Magyar Rákellenes Ligára, és figyelemmel kísérte rendezvényeiket, elvégezte önkéntesi tanfolyamukat, és 2009-ben létrehozta a salgótarjáni közösséget, amely napjainkra az országos hálózat egyik legaktívabb szervezetévé nőtte ki magát. „A betegutamon átélt tapasztalatok ösztönöztek az önkéntesi munkám elkezdésére. Megtapasztaltam, hogy mennyire kiszolgáltatott a beteg ember, mennyire egyedül van a gondjaival, milyen sok a megválaszolatlan kérdés. Az volt a célom, hogy segítsek, segítsünk az érintetteknek testi-lelki problémáik feldolgozásában.”

Elsődleges a megelőzés

„Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ma már minden harmadik rosszindulatú betegség megelőzhető, kezelhető. Az a feladtunk, hogy korán felhívjuk a figyelmet a felismerés módjaira, eloszlassuk a tévhiteket, naprakész és hiteles információkat adjunk. Az egészségtudatos életmódra irányítjuk a figyelmet, azoknak a szabályait betartva, ugyanis egyszerű lépésekkel csökkenthető a rákos megbetegedés kockázata. Kulcsfontosságú az időben történő felismerés, amelyhez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat és a szűrővizsgálatokon való részvétel, az egyéni felelősség.”

Hogy mit tehetünk?

A környezeti ártalmak és a fertőzések elleni védekezéssel, a stressz kezelésével, a lelki egyensúly megteremtésével, a rendszeres mozgás áldásos hatásával és kiegyensúlyozott táplálkozással megelőzhetjük a bajt. Étkezzünk az okostányér (szerk.: teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, pékáru; finomított cukor helyett természetes édesítő; cukros üdítők helyett tiszta víz stb.) szerint.
Éves szinten ajánlottak az olyan szűrővizsgálatok is, mint például a nagy laborvizsgálat vagy a nőgyógyászati szűrés, de fontos a mammográfia és a miómák szűrése is.
Legfontosabb az egyén felelőssége. Senki sem fog helyetted egészséges életet élni, senki sem fog helyetted vizsgálatokra járni, csak te vagy az, aki ezt megteheti, saját magadért.

Merj kérdezni, merj beszélni!

„Egyik tagunkat, egy édesanyát közel egy éven keresztül félrekezeltek. Érezte, hogy valami nem gömbölyű, és mert másodvéleményt kérni. Méhnyakrákkal diagnosztizálták. Orvosváltás következett. Ekkor már olyan stádiumban volt, hogy életmentő műtéten kellett átesnie. Az utolsó percben történt a beavatkozás. Ő szerencsére túlélte, és már jól van. Bár még 4-5 év távlatából is katétereznie kell saját magát. Szerencséje volt, mert érezte, hogy nincs rendben, és mert kérdezni, utánajárni az ügyének. Nem volt egyedül. Bár a betegsége előtt vált el, kisiskoláskorú fia tartotta benne a lelket. Egyedül rá számíthatott, érte csinálta végig, és miatta él most is.”

Nagyon fontos, ha úgy érzi a beteg – a negatív lelet ellenére –, hogy nincs rendben a dolog (például csomót érez a hónalj környékén), másodvéleményt kell kérni. Mindig kell hogy legyen mellettünk valaki, mert egyedül ezt nem lehet végigcsinálni.

Fogjuk egymás kezét a bajban

Az önkéntes munka rengeteg elfoglaltsággal jár, de kifogyhatatlan örömöt tud okozni. Végtelen boldogság látni és érezni, hogy tudunk segíteni, hogy a figyelemfelkeltéssel és a szűrésekkel sikerülhet időben megfékezni kialakulóban lévő betegségeket. Közösen meg lehet könnyíteni azt a rögös utat, amelyen a betegnek végig kell haladnia.
„Sok nehéz pillanatunk volt. Az segített, hogy fogtuk egymás kezét – a szó szoros értelmében és átvitt értelemben is. Különösen nehezek voltak az adventek, amikor a gyertyák a már égi mezőkön lévő társainkért is égtek, akiket nem feledünk, a szívünkben őrizzük emléküket.”

A tagok új minőséget, rengeteg barátot, sorstársakat kapnak; a Liga sokak számára második családdá válik. Így talán még nehezebb az, amikor egy társukat veszítik el. Mert olykor, minden igyekezet ellenére, ez is megtörténik.

Gyógyulás a Covid idején

Korábban hetente két alkalommal látogatták önkéntesek az onkológiai osztályt, hogy segítsék a betegek gyógyulását. Rendszeresek voltak az ismeretterjesztő előadások és a szűrések. Minden héten több lehetőség adódott sportolásra, mozgásra, jógára. Most – a pandémiás helyzet következtében – azonban kicsit beszűkültek a lehetőségek. A klubokat online formában működtetik heti rendszerességgel, ezek egyben az ismeretterjesztő előadásokat is pótolják, és lehetőség van kérdések feltevésére, tanácsadáskérésre is. A Meridián Tornaklub helyett most minden csütörtökön a szabadban tesznek egyórás sétát, közbeiktatva egy kis kondicionáló tornát és pontmasszázst. Szerdánként a Nordic Klub tagjai most online végezhetnek szeniortornát.

Rákellenes világnap, Meridián Tornaklub

Virtuális ölelést küld a Meridián Tornaklub

A Covid alatt elhatalmasodott a félelem a fertőzéstől, főként az idősek körében. Nem mernek elmenni a szűrésre, sőt a kezelésre sem, amivel hatalmas kárt okozhatnak maguknak. A Liga legfontosabb feladata a jelenlegi időszakban a közreműködő szerep a két fél között, a megfelelő tájékoztatás, hogy a rákbetegek mindenképpen megkapják a szükséges ellátást.

Mélységes lelki megrázkódtatás

Elképzelni is fájdalmas, mit érezhet az édesanya, akinek a gyermeke betegszik meg. Hatalmas megrázkódtatást jelenthet, de a szülők azzal segíthetnek a legtöbbet, ha megpróbálják palástolni félelmüket, különben az megrémisztheti a gyermeket, és nehezíti a kezelések folyamatát. Fontos, hogy minél teljesebb életet tudjanak élni ezek a családok, és a gyógyulni akarás legyen az elsődleges ebben a küzdelemben.

Február 4-én van a rákellenes világnap. Ebből az alkalomból hadd álljon itt üzenetként a következő idézet:

„Boldogságunk kilenctized része kizárólag egészségünkön nyugszik. Ha egészség van, az minden élvezet forrásává válik, de ha nincs, az egyéb javak, a szubjektív értékek sem boldogítanak, mert lecsökkenti, elnyomorítja a betegség.” – Arthur Schopenhauer

Takács-Bablena Eszter

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit