Megerősítve: nincs kapcsolat az autizmus és a kanyaró oltás között, még a „hajlamos” gyerekeknél sem

Megerősítve: nincs kapcsolat az autizmus és a kanyaró oltás között, még a „hajlamos” gyerekeknél sem
A , mumpsz és rubeola elleni oltást kapott gyermekeket nem veszélyezteti az , ez igaz azokra a gyerekekre is, akiket valamiért esélyesebbnek tartottak erre a fejlődési rendellenességre, áll egy új tanulmányban.

Az Annals of Internal Medicine folyóirat napjainkban (március 4-én) megjelent egy új tanulmány, ami a mai napig a legnagyobb tanulmánynak számít ebben a témában. Ebben a kutatók több mint 657.000, 1999 és 2010 között Dániában született gyermek adatait vizsgálták, köztük 6500 autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekkel. Az ASD egy olyan idegrendszer fejlődési állapot, amely befolyásolja az ember megfelelő kommunikációs és viselkedési képességeit közösségi helyzetekben.

A mutatja, ahogy sok előző is, „a gondozóknak nem kéne az ellen dönteni az MMR [oltás] és az autizmus közötti büntető összefüggés miatt”, mondta a kutatás vizsgáltvezetője, Anders Hviid, a koppenhágai Statens Serum Intézet Epidemiológiai Kutatás Tanszék rangidős kutatója. „Szilárd kutatás támasztja alá, hogy nincs összefüggés.”

Az elképzelés, hogy az MMR oltás kanyaró komponense kapcsolatban áll az autizmussal, egy kis, már visszavont 1998-as tanulmánnyal kezdődött, mely a The Lancet magazinban jelent meg. Ebben a kutatásban 12 visszamaradott fejlődésű gyermeket vizsgáltak, akik közül 8-nak autizmusa volt. Azóta kiderült, hogy a kutatás vezetőjének több érdekellentéte volt: Egy olyan ügyvédi iroda pénzelte, aki be akarta perelni a vakcinagyártót, és szabadalmaztatott egy „biztonságosabb” kanyaró elleni oltást, amelyet az 1998-as vizsgálat előtt fejlesztett ki, áll a The BMJ magazin 2011-es jelentésében.

1998 óta számtalan tanulmány született, azonban egy sem talált kapcsolatot az MMR oltás és az autizmus között, beleértve a New England Journal of Medicine 2002-es nagy tanulmányát, amelyet Hviid és kollégái végeztek; ebben a tanulmányban 537,000, 1991 és 1998 között Dániában született gyermeket vizsgáltak. Azonban a tanulmány publikálása után, az érintett szülők és az úgynevezett védőoltásellenesek megkérdőjelezték, hogy vajon az oltás beadása után a “hajlamos” gyermekeket veszélyezteti e az autizmus.

 “Láttunk egy lehetőséget arra, hogy újra elvégezzük a vizsgálatot, ugyanazokban a körülményekben, csak más gyerekekkel” – mondta Hviid a Live Science-nek. “Megnéztük azt is, hogy hogyan tudnánk kitérni az eredeti tanulmány kritikáira.”

Mit vizsgáltak

Az új tanulmányban, amellett hogy megvizsgálták a fő kérdést (miszerint vajon az MMR oltás növeli e az autizmus kockázatát minden gyerekben), a kutatók arra is kitértek, hogy a vajon a kockázat növekedett e a következő csoportokban: fiúk, lányok, gyerekek, akikben idővel alakul ki „regresszív autizmus” és azok a gyerekek, akik testvérei rendelkeznek autizmussal (ez a feltétel részben genetikai, ezért ezeknél a gyerekeknél már nagyobb a kockázata az autizmus kialakulásának, mint a lakosság többi tagjában).

A tudósok szintén megvizsgálták az egyének születési évét, hogy mikor és milyen más gyermekkori oltást kaptak, valamint a kockázatának függvényében minden gyermek autizmusra való hajlamát, számoltak be a tanulmány kutatói.

Az eredmények azt mutatták, hogy az MMR oltást kapott alcsoportok egyike sem mutatott fokozott kockázatot az autizmusra. Érdekes, hogy az oltást még az alacsonyabb autizmus kockázatával is társították a lányok és az 1999 és 2001 között született gyermekek körében, jelentették a kutatók.

Mi növeli az autizmus kockázatát?

Még mindig nem világos, hogy milyen biológiai mechanizmusok okoznak autizmust. A tanulmány azonban megállapította, hogy mely csoportoknál volt a legnagyobb esélye az autizmus kialakulásának: fiúk, az utóbbi időben született gyermekek (2008 és 2010 között), gyermekek, akik nem kaptak korábbi oltásokat, és – mint említettük – azok, akiknek autista testvérei voltak. Egyéb kockázati tényezők közé sorolhatók még az idősebb szülők, az alacsony születési súly, a koraszülés és a terhesség alatti dohányzás.

Ez a tanulmány egy „jól lefolytatott vizsgálat”, amely megmutatja, amit az eddigi tanulmányokban is kimutattak: azt, hogy az MMR oltás nem fokozza az autizmus kockázatát, mondta Kristen Lyall, a philadelphiai Drexel Egyetem A.J Drexel Autizmus Intézet adjunktusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

A kutatás rámutat arra a fontos kikötésre is, hogy „az MMR oltás nem áll összefüggésben az autizmussal még azon csoportoknál sem, amelyek hajlamosabbak az autizmusra” – mondta Lyall a Live Sciencenek egy emailben.

Egy, a tanulmány mellett megjelent vezércikkben, Dr. Saad Omer, az atlantai Emory Egyetem Emory Vaccine Center professzora, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy az oltás ellenes feltevések megcáfolása nagyon költséges. Míg a nagy járványtani tanulmányok nem kerülnek annyiba, mint más típusú kutatások, mégis elterelik a tudósok figyelmét, melyet az autizmus okainak és kezelésének felfedezésére fordíthatnának.

“Az abszolút költségektől függetlenül szem előtt kell tartani ennek a kutatásnak az alternatív költségeit: például, az MMR-autizmus hipotézis vizsgálatának folytatása továbbra is az ígéretes lehetőségek egy részének rovására történhet” – írta Omer, az autizmus okaival és kezelésével kapcsolatban, a vezércikkben.

Hirdetés

Közösség

Hirdetés

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Az "Örökbe Fogadok Egy Ovit" védjegyoltalom alatt áll a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A kifejezés és a logo használata engedélyhez kötött.