Az Egyesült Államokban folyamatosan növekszik a súlyos születési rendellenességek aránya, és egy új jelentés szerint ez az állapot összefüggésben lehet az opioidok használatával.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ kutatói által január 17-én közzétett jelentésben olyan hasfalzáródási rendellenséggel kapcsolatos eseteket vizsgálnak, ahol olyan születési rendellenességeket mutatnak, amelyekben a baba belei egy lyuk miatt a testén kívülre kerülnek. A beleknek a testbe történő visszahelyezéséhez és a lyuk kijavításához műtétre van szükség, de a CDC szerint a csecsemőknek még a kezelés után is problémáik adódhatnak az emésztéssel, az étkezéssel és az élelmiszerek felszívódásával. A betegség oka általában ismeretlen, de a 20 évnél fiatalabb anyák nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az idősebb anyák.

Az új jelentésben 20 amerikai államban vizsgálták a gastroschisis esetekkel kapcsolatos információkat, és megállapították, hogy a gastroschisis aránya 10%-kal növekedett 2006-tól 2010-ig,2011-ig majd 2015-ig is. A legnagyobb növekedést azoknál a babáknál vették észre, akiknek az anyukája a húszas vagy harmincas éveiben jár.

Az új jelentés egy korábbi tanulmányt vesz alapul, amely megállapította, hogy 1995 és 2012 között szintén nőtt a gastroschisis aránya.

Gastroschisis esetén a hasfali defektus 1–5 cm átmérőjű. A hasfali hiányon keresztül esik elő a tápcsatorna rövidebb-hosszabb szakasza. A rendellenes mesenteriumú belek fala oedemás, megvastagodott, elszíneződött, fibrines felrakódások láthatók rajtuk (intrauterin infekció, kémiai peritonitis). A köldökzsinór a hasfali defektus bal oldalán helyezkedik el.

A növekedés oka nem ismert, de az új tanulmány az opioid járványra mutató hivatkozásra utal. A kutatók azt találták, hogy a gastroschisis előfordulása 1,6-szor magasabb volt azokban a megyékben, amelyekben magas a vényköteles opioid-fogyasztás aránya, mint azokban a megyékben, ahol ez alacsonyabb.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy a tanulmányban csak összefüggéseket találtak, de nem tudják bizonyítani, hogy az opioidok használata gastroschisist okozna. A tanulmány csak populáció szintjén vizsgálta az opioidhasználatot és a gastroschisisist, arról nem volt információ, hogy a gastroschisisban szenvedő babák anyukái opioidoknak vannak-e kitéve.

Dr. Saima Aftab, a Miami Nicklaus Gyermekkórház magzati gondozási központjának orvosi igazgatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, elmondta, hogy aggodalomra ad okot a gastroschisis előfordulásának ezen növekedése. Az a tény, hogy az arány nem csak a 20 év alatti nőknél emelkedik, akikről azt gondolják, hogy a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, hanem az idősebb korosztályban is, még ennél is aggasztóbb ”, mondta Aftab a Live Science számára. Ez arra utal, hogy “van valami változás” a gastroschisis epidemiológia szokásos mintáinál.

Aftab megjegyezte, hogy ő és kollégái azt is észrevették, hogy a kórház magzati programjában növekedett a gastroschisis esetek száma, még az elmúlt hat hónapban is.

A hasfalzáródási rendellenesség egy súlyos állapot, amely születés előtt duzzanatot, csavarodást és károsodást okozhat a babában – mondta Aftab. Még a műtét után hetekig is eltarthat a bél regenerálódása, és a csecsemők hónapokig lehetnek az újszülött intenzív osztályon (NICU) – mondta.

Az új jelentésben az opioidokkal való kapcsolat érdekes jelzés – mondta Aftab, bár arra is figyelmeztetett, hogy a jelentés nem tudja meghatározni az okozati összefüggést.

De “útmutatást ad arra, hogy hova kell irányítanunk kutatásainkat, és hogyan tudunk válaszolni ezekre a kérdésekre” – mondta. Például az állatokon végzett alapvető tudományos vizsgálatok megvizsgálhatják, hogy az opioidok megzavarják-e az ereket vagy a bélszövetet, amikor terhesség alatt veszik őket. A kutatók azt is megvizsgálhatják, van-e kapcsolat a nők magas kockázatú csoportjai között, akik az opioidokat terhesség alatt használják.

“A terhesség ideje alatt alkalmazott opioid-használat lehetséges hatásainak jobb megértése elősegítheti a bizonyítékokon alapuló információk szolgáltatását az egészségügyi szolgáltatók és a nők számára a fejlődő magzatot érintő lehetséges kockázatokról” – zárja a jelentés.