web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

„Akut helyzetben nem adhatod át magad az érzéseknek”
– interjú dr. Szeiler Borbála újszülöttgyógyásszal

„Akut helyzetben nem adhatod át magad az érzéseknek” <br><span style='font-size:12px;'> – interjú dr. Szeiler Borbála újszülöttgyógyásszal</span>

Ma Magyarországon minden tizedik baba a terhesség 37. hete előtt vagy 2500 grammnál kisebb súllyal születik. A koraszülöttként érkező picik szülei biztosan tisztában vannak vele, hogy mit jelent az, ha egy gyermek az életképesség határán érkezik a világra, ám rajtuk kívül nem sokan tudják. A koraszülöttek világnapján többek között erről is beszélgettünk a közel két évtizede újszülöttgyógyászként tevékenykedő dr. Szeiler Borbálával, aki maga is édesanya.

Anyamagazin: Miért választottad ezt a hivatást?

Dr. Szeiler Borbála: Nagyon régen volt, amikor megszerettem kifejezetten azt a típusú koraszülött-ellátást, ahol egy intézményen belül található a szülészet és a koraszülött-intenzívosztály. Azoknak a babáknak ugyanis, akiket egy másik intézménybe kell szállítani, sokkal rosszabbak az életesélyeik.

A: Mi motivál ebben a munkában?

Dr. Sz. B.: Az orvostudományon belül ez egy nagyon intenzíven fejlődő terület, mondhatnám azt is, hogy nonstop fejlődik, aminek azonnal meglátszik az eredménye a betegellátásban. A folyamatos progressziónak köszönhetően a gyerekeknek is jobb. Ez az, ami elsősorban motivál.

koraszülöttek világnapja, koraszülés, újszülött gyógyász, koraszülött ellátás, baba megmentése

Kép: Pixabay

A: Vannak nehézségeitek?

Dr. Sz. B.: Most a legégetőbb épp az emberi erőforrás megcsappanása; kevés a szakdolgozó.

A: Mióta van Magyarországon koraszülött-ellátás?

Dr. Sz. B.: Az 1970-es évektől vannak Magyarországon PIC-ek, Perinatális Intenzív Centrumok, az ezredfordulón már körülbelül húsz ilyen osztály működött. Ezzel párhuzamosan indult meg a neonatológia szakképzés is.

A: Évente hány koraszülés történik Magyarországon?

Dr. Sz. B.: A Magyarországon született gyerekek közel 10 százaléka koraszülött, ha a tavalyi születési adatokat nézzük, évente körülbelül 90 00 újszülött jön koraszülöttként világra.

A: Mikortól számít koraszülöttnek egy baba?

Dr. Sz. B.: Aki a betöltött 37. hét előtt születik, az koraszülött. A várandósság teljes időtartamát 40×7 napban határozzuk meg. Természetesen a gyakorlatban nagyon kicsi a különbség egy 36 hét 5 napos és egy 37 hét 2 napos baba között, de a 36 hét 5 napos babát hivatalosan koraszülöttnek tekintjük.

koraszülöttek világnapja, koraszülés, újszülött gyógyász, koraszülött ellátás, baba megmentése

Kép: Unsplash

A: Milyen kockázati tényezői vannak a koraszülésnek?

Dr. Sz. B.: Rengeteg, szinte lehetetlenség lenne most mind felsorolni. Az anyát, a magzatot érintő fertőző betegségek nagy része növeli a koraszülés esélyét. A Covid harmadik hullámától testközelből is tapasztaljuk, hogy az anya állapota miatt sajnos sokszor súlyos és életveszélyes állapotba kerülnek a magzatok is. Emellett számtalan tényező van, a méh fejlődési rendellenességeitől az ikerterhességig. Rizikófaktor lehet sokféle anyai betegség – például diabétesz – is, de hamarabb beindulhat a szülés a különböző élvezeti szereket használó kismamáknál is. Számít persze az anya életmódja, hogy mennyire kíméli magát, meddig dolgozik, ahogyan az is, volt-e korábban koraszülése.

A: Mit tehet egy kismama a koraszülés ellen?

Dr. Sz. B.: Ha egy várandósság tervezett és gondozott, akkor a rizikó nagy fokban csökkenthető. Ha időben felismerik, hogy van kockázati tényező, anyai vagy magzati kórállapot, akkor annak a várandósságra gyakorolt kedvezőtlen hatását akár teljes egészében, de az esetek többségében legalább részben ki lehet védeni. Már az is nagy egészségnyereség a baba számára, ha csak egy kicsit is késleltetni lehet a korai megszületést.

koraszülöttek világnapja, koraszülés, újszülött gyógyász, koraszülött ellátás, baba megmentése

Kép: Canva

A: Mennyi idős a legkisebb baba, akit már meg lehet menteni?

Dr. Sz. B.: A méhen belüli fejlődés 24. betöltött hetétől teljes intenzitással kezdjük meg a megszületett baba mentését. Magyarországon az így számított 24. betöltött hét +0 nap után fenyegető koraszülés esetén mindenképp szteroid gyógyszert kell kapnia az édesanyának. A vélt terhességi kor azonban eltérhet a baba valós érettségétől, hiszen vannak olyan babák, akik nem pontosan a ciklus közepén fogantak. Ezért merülhet fel a lehetősége annak, hogy a 24. hét betöltését megelőzően – itt néhány napról, legfeljebb 1 hétről van szó – is megindítsuk a magzat felkészítését erre az igen korai megszületésre. Az így érkezők az életképesség határán született gyerekek. A világon egyébként már a 22. héttől is mentenek babákat.

A: Milyen esélyei vannak egy ilyen pici babának az egészséges életre?

Dr. Sz. B.: Vannak életesélyei, és egészségesen, jó életminőséggel is élhet. Természetesen ez egy nagyon nagy csapat közös sikere: az adott gyereké, a családjáé, az őket segítő, gyógyító, ápoló embereké, ahogy a koraszülött utógondozásában részt vevő szakembereké is, az intézményé és az orvoscsapaté.

koraszülöttek világnapja, koraszülés, újszülött gyógyász, koraszülött ellátás, baba megmentése

Kép: Pixabay

A: Mit tegyen a kismama, ha úgy érzi, idő előtt beindult a szülés?

Dr. Sz. B.: Elsőként a várandósgondozást végző szülész-nőgyógyászt, illetve azt az intézményt érdemes felkeresni, ahol a szülést tervezték. Az ő útmutatásuknak megfelelően kell megtenni a következő lépéseket. Ha a tünetek egyértelműen a koraszülés beindulását mutatják, a legszerencsésebb a mentőket hívni. A mentésirányítás a hét 168 órájában információval rendelkezik arról, hogy a terhességi kornak megfelelően hol tudnak a baba és a mama számára is ellátást biztosítani.

A: Anyaként hogy tudod feldolgozni a nap mint nap látottakat? Ki tudod zárni az érzéseket a munkádból?

Dr. Sz. B.: A munkában nagyon koncentráltnak kell lennem, akut helyzetben nem adhatod át magad az érzelmeknek. Anyaként az igazán érzelmileg intenzív pillanatok azok, amikor a szülővel együtt állunk a kiságy vagy az inkubátor mellett, és beszélünk nehéz, de akár örömteli dolgokról. Ezek lehetnek úgy felemelő, mint embert próbáló pillanatok, percek, órák, évek…

koraszülöttek világnapja, koraszülés, újszülött gyógyász, koraszülött ellátás, baba megmentése

Kép: Canva

A: Hogyan töltődsz?

Dr. Sz. B.: Magánemberként nincs sok szabadidőm. A családdal együtt töltött minőségi idő tölt fel, legyen az kirándulás vagy a telkünkön elvégzett közös munka, kikapcsolódás. A PIC-en a jó csapatban való munka ad energiát és erőt a hétköznapokban. Különböző szakemberek, különféle egyéni értékekkel, képzettséggel, karizmával – így alkotunk igazán jó csapatot.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit