A felnőttek és a gyermekek eltérően viszonyulnak az időjáráshoz. A szülők kinéznek az ablakon, vagy belepillantanak az időjárás-jelentésbe, és máris tudják, hogy mi vár rájuk odakint, ezért legszívesebben bezárkóznak rossz idő esetén a négy fal közé. A gyermekek ezzel szemben szeretnék megtapasztalni az esőt, a szelet vagy akár a vihart is. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu 5+1 okot gyűjtött össze arra, miért érdemes teret engedni az időjárás felfedezése iránti vágynak.

Rávezetjük az időjárásnak megfelelő öltözködésre

A gyermekek hajlamosak ragaszkodni kedvenc ruhadarabjaikhoz, a szülőknek azonban ilyen esetekben rá kell vezetniük őket arra, hogy télen nem lehet fürdőruhában menni az óvodába, nyáron pedig nem érdemes 40 fokban gumicsizmában leszaladni a strandra. Kisgyermekkorban azonban van egy olyan érzékeny periódus, amikor egyszerűen nem értik, hogy miért nem öltözködhetnek úgy, ahogyan éppen szeretnének.

Ezeket a pillanatokat érdemes megragadni a tapasztalatok begyűjtésére, ugyanis ha erre rászánjuk az időt, egy életre megszabadulhatunk a „mit vegyünk fel” vitáitól. Természetesen mindezt biztonságos körülmények között, a gyermek egészségének figyelembevételével kell megtenni.

Tipp: Ha esetleg 10 fokban tüllszoknyában indulna el a gyermek, bátran engedjük ki pár másodpercre az erkélyre, hogy megtapasztalja, hogy hideg van. Várjuk meg a reakcióját, segítsük őt a megfelelő kérdésekkel (például: Mit érzel? Milyen a bőröd?), és néhány másodperccel később már magától fogja mondani: „Fázom, fussunk be gyorsan!”

Erre az élményre mindig visszautalhatunk, vagy mindig kiengedhetjük, hogy maga tapasztalja meg, és mondja ki, hideg van. Ezzel segítjük az önállóság felé, hiszen megtanulja, hogyan döntse el, mikor mit vegyen fel.

ősz, gyermek, időjárás, tapasztalás, hideg

Kép: Canva

Tapasztalati tanulásból életre szóló tudás

Az ablak mellé kívülre és belülre is érdemes helyeznünk egy-egy hőmérőt, hogy a külső és a belső hőmérsékletet mérni tudjuk, s egymás mellett látva megfigyelhessük. Ezeken ajánlott bejelölni filctollal azt, hogy honnantól számít jó időnek az adott hőmérséklet, és mikor kifejezetten hidegnek.

Például kék 15 fokig, 15–25 fok között narancssárga, 25 fok fölött piros. Ezek a vonalak viszonyítási alapot adnak a gyermeknek arra, hogy felvehet-e szoknyát harisnya nélkül, vagy sem, kell-e télikabát, esetleg elég a kardigán. Ha kiteszünk egy szélforgót, ami szélsebesen szalad körbe-körbe, tudni fogja, hogy annyira fúj a szél, hogy bizony sapkára is szüksége lesz.

Tipp: Fontos, hogy figyelembe vegyük a gyermek hőháztartását is, hiszen van, aki rendkívül fázós, és már akkor is pulóverre van szüksége, amikor más hosszú ujjú pólót visel. Vagy épp fordítva, és egy kardigán is elég neki hűvösebb időben, s ha túlöltöztetem, leizzad és megbetegszik.

ősz, gyermek, időjárás, tapasztalás, hideg

Kép: Canva

Megismeri a teste jelzéseit

Nyáron gyakran tapasztaljuk, hogy a gyermek azt mondja, hogy nem fázik, miközben a teste mást jelez. Ezeket az egyértelmű üzeneteket neki is meg kell ismernie. A tényleges tapasztalás segít abban is, hogy megtanulja, hogy ha remeg, ha lila a szája, akkor a teste azt üzeni, fázom, melegíts fel!

Tipp: Ha megázik az esőben, vagy beleesik egy tócsába, ne essünk kétségbe, hanem fogjuk fel úgy, mint egy jó tapasztalatot, amiből tanulhat a gyermek, s amire vissza tud utalni a szülő, hiszen átélték a természetes következményt.

ősz, gyermek, időjárás, tapasztalás, hideg

Kép: Pixabay

Megtudja, hogy az időjárás mennyire változatos

Mivel a felnőttek már ismerik az időjárási körülményeket, hajlamosak azt mondani: ebben az esőben én ki sem teszem a lábam, egész nap bent fogunk játszani. Holott megfelelő ruházatban a gyermek még többet tanulhat a természetről és a teste működéséről is. Megtapasztalja, hogy ha fúj a szél, könnyezik a szemünk, ha süvít a szél, csípi az arcunkat, és bemegyünk, mert nem esik jól.

Tipp: Ha ezekkel a tapasztalatokkal felvértezzük, számos konfliktust és dacosságot meg tudunk spórolni, ami hozzájárulhat a nyugodt családi élethez.

ősz, gyermek, időjárás, tapasztalás, hideg

Kép: Canva

Nem fog félni a viharban

A kisgyermekeknél nagyon gyakori, hogy félnek az villámlástól vagy a mennydörgéstől, hiszen ismeretlen és szokatlan, erős hanghatással és különleges fényjelenséggel járnak. Ha azonban a vihart megragadjuk a tapasztalati tanulásra, és hagyjuk, hogy minden érzékszervére hasson, a félelem el fog múlni – mivel megismeri a működését, a veszélyeit, s hogy hogyan lehet biztonságban.

Tipp: Egy kisebb viharba megfelelő öltözetben bátran menjünk ki, magyarázzuk el neki, hogy a mennydörgés és a villámlás hogyan jön létre, mutassunk meg mindent az égen, várjuk meg, hogy elérkezzen hozzá a morajlás, végül pedig nyugtassuk meg, hogy ismét csak két felhő koccant az égen. Sokat segít, ha szemléltetjük a távolságot, és a fényhatás utána számolni kezdünk a dörgés hangjáig: „Látod, ilyen messze van tőlünk.” (Például 7 km-re, ha hétig számoltunk.)

ősz, gyermek, időjárás, tapasztalás, hideg

Kép: Pixabay

A pocsolyában ugrálás a legjobb móka

Ha a gyermeket esőben is kivisszük a szabadba, megtanulja, hogy megfelelő öltözék esetén nem leszünk vizesek, így lehet szaladgálni, ugrálni a pocsolyában. Természetesen elengedhetetlen a határszabás, azaz a szabályok lefektetése. Ilyen például, hogy gumicsizmában lehet ugrálni a tócsában, de ha túl nagyot ugrunk, vizes lesz a nadrág, vagy hogy a pocsolyába nem praktikus beleülni.

Tipp: Nyári esőben hagyhatjuk, hogy megtapasztalja, mi történik, ha mélyebb pocsolyába ugrik, illetve ha belepottyan, esetleg belefekszik. A jó idő miatt nem fog megfázni, viszont ősszel, a hideg időben vissza tudunk majd csatolni erre az eseményre, és emlékezni fog arra, hogy milyen érzés volt vizes nadrágban, beázott gumicsizmában hazamenni. Fel tudjuk hívni a figyelmét arra, hogy legközelebb egy bottal nézze meg, milyen mély a gödör, vagy kisebbet ugorjon, hogy a víz ne loccsanjon akkorát, hogy a nadrágja is elázzon.