Amikor azt kérdeztük a fejlesztőmérnökből kreatív alkotóvá lett Rácz Anikótól, hogy mit válaszolna, ha egy szóban kellene elmondania, mivel foglalkozik, így válaszolt: „Igencsak bajban vagyok.” Hiszen ahogyan sok mai foglalkozásra nincs szavunk, úgy az ő munkájára sincs. Talán úgy lehetne definiálni, hogy digitálistartalom-készítő és DIY-újságíró. Minden úgy indult, hogy szerette a lakberendezést, a jó könyveket, a finom ételeket, a sütiket, a vidámságot és az alkotást. Aztán megszületett az anyavállalkozása.

Rácz Anikó, az egyébként okleveles vegyész egy folyton ötletelő, kétgyermekes anya, aki időzsonglőrként próbálja összeegyeztetni a munkát a családi életével, miközben kreatív vállalkozásában közösségépítésre fókuszáló kreatív tartalmakat készít: fotóz, videót forgat, szöveget ír, workshopokat tart, magazinoknak DIY-cikkeket készít.

Rácz Anikó, blog, A napfény illata, anyavállalat, kreatív alkotó

Kép: Rácz Anikó

Hobbiként indult

De vajon hogyan lesz egy hosszú ideig fejlesztőmérnökként, minőség-környezetirányítási vezetőként és projektvezetőként dolgozó nőből kreatív alkotó?

„A jelenlegi munkám a főállásom mellett, hobbiként kezdődött az idén 8 éves A napfény illata bloggal. Az egyfajta kockaságot, szabálykövetést kívánó vezetői munka mellett a blog elindulásával kiteljesedhetett a kreativitásom. A megkereséseket azonban egy idő után már nem tudtam mellékállásban elvégezni, ezért döntenem kellett. Felső vezetőként, ugyanakkor alkalmazottként dolgoztam, vonzott a vállalkozás kipróbálásának a lehetősége, így végül ezt választottam” – mesélt Rácz Anikó az indulásról.

Kép: Rácz Anikó

Nehézségek után szabadság

Az anyavállalkozó jól érzi magát vállalkozóként is, ám azt sem titkolja, hogy a kezdet kezdetén azért rossz főnöke volt saját magának.

„Néhány hónap elteltével azt vettem észre, hogy sosem pihenek, és állandóan kattognak a fejemben a vállalkozással kapcsolatos gondolatok, nem tudok leállni a munkával. Teljesen kimerültem. Meg kellett tanulnom a megfelelő időgazdálkodás, a munka és magánélet szétválasztását” – vallotta be Anikó, aki ma már érzi, milyen rugalmasságot adott számára az, hogy vállalkozóként dolgozhat. Ez anyaként számára különösen fontos, hiszen így mindig akkor tudott ott lenni a gyerekekkel, amikor szükségük volt rá.

„Sokkal többet beszélgettünk, többet meséltek a suliról, mert – átcsoportosítva a munkaidőmet – meg tudtam hallgatni őket akkor, amikor ezt el akarták mondani. Ezért a lehetőségért nagyon hálás vagyok” – mondta Anikó.

Kép: Rácz Anikó

Harmónia és csapatmunka

A vállalkozó-édesanya számára az volt a legfontosabb, hogy napról napra megtalálja az egyensúlyt az anyaság és a munka között. Ehhez azonban, mint mondja, meg kell tanulni elengedni, még hatékonyabban tevékenykedni, ugyanakkor nem ragaszkodni erősen semmilyen forgatókönyvhöz sem. Anikó szerint ugyanis a vállalkozói létben anyaként elengedhetetlen a rugalmasság és a kreatív megoldások megtalálása.

Anikó nagyon szerencsésnek érzi magát, mert a családja mindig is maximálisan támogatta őt. Vallja, hogy a vállalkozása igazi csapatmunka, amely a szerettei nélkül nem működne ilyen jól.

„A gyerekeim és a férjem a kezdetektől részt vettek az alkotásban, sok minden miattuk, velük született a blogban. A gyerekekkel manapság is szívesen kísérletezünk, sütünk, kirándulunk, és a kisfiam segít a videókészítésben, a videók megvágásában, ahogyan a férjem is rengeteg technikai segítséget ad” – tette hozzá.

Rácz Anikó, blog, A napfény illata, anyavállalat, kreatív alkotó

Rácz Anikó

Alkotás örömmel

Anikó nem titkolja, hogy a munkájában a legnagyobb örömet az alkotófolyamat jelenti. Szereti az utat, ahogyan eljut az inspirációtól az ötleten át a megvalósításig. Csak olyan dolgokról ír, ami őt is érdekli, és amiről ő is szívesen olvasna. Azt szeretné ugyanis megmutatni, hogy a legegyszerűbb, leghétköznapibb dolgok is lehetnek igazán különlegesek, és hogy a kreatív ötletek megvalósításához nem kell sem cukrásznak, sem lakberendezőnek lenni.

„Az embereknek szükségük van arra, hogy alkothassanak, hogy készítsenek valamit, amiben az örömüket lelik, legyen az akár egy tárgy, akár egy mutatós sütemény, akár egy szépen elrendezett dekoráció, vagy megterített asztal. Az alkotás szabadságot ad, feltölti a lelket, csillogóvá varázsolja a szemeket, és magabiztossá tesz” – mondja a magát fenntartható kreativitás hirdetőjeként nevező Anikó, aki szerint az életünkben a kreativitásnak folyamatosan jelen kell lennie, méghozzá tudatosan, a környezettel minél harmonikusabban.

Kép: Rácz Anikó

Egy nap

A blogger számára a legnagyobb napi kihívást a rendszeres és egészséges étkezés megoldása jelenti, no és az elfogadható rend fenntartása a lakásban, amely egyben az irodája is. A napjai nagyon is sokfélék, az alakulásuk az aktuális projektektől függ.

„Igazából nem a munkanapokban, hanem a projektegységekben gondolkozom. Ezen belül van olyan nap, amikor utaznom kell, tárgyalnom, egyeztetnem, van, amikor ötleteket kidolgozni, van, amikor kivitelezni, és van, amikor adminisztrálni. Ami a keretet adja, az az, hogy mindennap 6 körül kelek, igyekszem beiktatni a napba egy kiadós sétát vagy nordic walkingot és a családdal töltött időt, amely általában délutánra, estére marad.”

Anikónak, ha lehetne egy kívánsága, akkor azt kívánná, hogy végtelen kívánsága lehessen – aztán ebből mindenkinek egészséget, boldogságot, szeretetet, elégedettséget, célokat, egyszerűséget, harmóniát, tisztánlátást, tudatosságot, összetartozást kérne.