web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Ezrek csatlakoztak Zsófia online horgolótanfolyamaihoz

– „Meditatív hobbi, ezért is csinálom”

Ezrek csatlakoztak Zsófia online horgolótanfolyamaihoz  <br><p class='alcim'> – „Meditatív hobbi, ezért is csinálom”</p>

Gyermekkorában gyöngyöt fűzött, ruhákat varrt a babáinak, szőtt, font, batikolt és nemezelt – Egger Zsófia életében szinte nem is volt olyan időszak, amikor épp nem alkotott valamit. Az igazi szerelem azonban a horgolás lett, amit nemcsak művel, hanem tanít is, ráadásul online.

„Egy néni mutatta meg az alapokat, aztán ment minden, mint a karikacsapás.” A Van időm horgolni csoport megálmodója elért sikereit csakis magának köszönheti: hosszú-hosszú órákat töltött YouTube-videók nézésével, megannyi könyvet elolvasott, hogy megtanulhassa a horgolás minden csínját-bínját. Zsófia azóta már – a járvány miatt most épp online – oktat; volt olyan tanítványa, aki részben lebénult kézzel tanult meg horgolni, sőt magánóráin egy nem látó is elsajátította már a mesterség alapjait.

Horgolás

Hobbitól a workshopig

Az egyébként művészettörténészként végzett Zsófia 2019 májusában döntött úgy, hogy hobbiját vállalkozásra váltja: eleinte kávéházi asztaloknál és művelődési házban tartott tanfolyamokat és workshopokat, amelyeken kötést, horgolást és hajfonást tanított. A vállalkozás neve „Van időm alkotni” lett, mivel felismerte, hogy legtöbben időhiányra hivatkozva nem foglalkoznak a hobbijukkal, és ez egyfajta pozitív megerősítés számukra. 2020 azonban Zsófiának is nagy változásokat hozott, a járvány miatt ugyanis ellehetetlenült addigi tevékenysége.

„Márciusban, amikor egyik napról a másikra nem volt munkám, nagyon kétségbeestem. Néhány hétig nem is tudtam, hogy mitévő legyek, azután meghallgattam Dale Carnegie »Hogyan fejezzük be az aggódást, és kezdjünk el élni« című könyvét. Ennek és több vállalkozó ismerősöm biztatásának hála óriási lendületet kaptam, úgyhogy belevágtam az online tanfolyamokba.”

Mindez egy Facebook-csoporttal indult, amelynek mindössze három nap alatt 1200 tagja lett. Zsófia először tesztjelleggel ingyenes tanfolyamot hirdetett, amelynek akkora sikere lett, hogy nem volt kérdés, folytatja-e.

Horgolás

Ingyenesből fizetős

Zsófia nem titkolja egy percig sem, hogy az online kezdet nem volt könnyű, hiszen a videózáshoz például egyáltalán nem értett. Meg kellett tanulnia videót készíteni, vágni, mert korábban sosem próbálta. Aztán jött a többi: nem működött a kamera, homályos volt a kép, a lassú internet miatt nem tudta feltölteni az anyagokat, nem volt otthon nyomtatója, és 40 percet kellett gyalogolnia ahhoz, hogy kinyomtassa a szükséges anyagokat. Technikai nehézségek ide vagy oda, időközben megtanult mindent, így elindulhatott az első fizetős tanfolyam is, amire a korábbinál többen jelentkeztek.

„Amíg az ingyenesnél az volt a cél, hogy a résztvevők megtanulják az alapokat, és el is készüljön valami, addig a fizetősnél már ezek mellett ott volt az angol nyelvű minták horgolása és a rajzos minták értelmezése is. A résztvevők tapasztalatai szerint napi 20-30 perc ráfordításával másfél hónap alatt lehet elvégezni ezt a hosszabb tanfolyamot, és aki végigviszi, egészen profi horgolóvá is válik.”

Ha most jelentkezel Zsófia tanfolyamaira, írd be az „anyamagazin” kuponkódot, és megkapod a korai (early bird) árat! A részleteket itt találod.

Egyik után a másik

A korábbi ingyenes tanfolyamot ma már „Bevezető online horgolótanfolyam” néven lehet megvásárolni. A másik tanfolyam 32 videóból áll, és szintén kezdő szintről indul, ám ezzel az online horgolótanfolyammal már erős haladó szintre lehet jutni. Azóta készül egy amigurumi tanfolyam, de volt már őszidekoráció- és karácsonyfadísz-mintacsomag is. Mindez mit jelent? Azt, hogy a tavaly áprilisi indulás óta összesen körülbelül 78 órányi videó készült el, Zsófia csoportja pedig 2400 főre duzzadt.

Horgolás

Terápiás mesterség

Zsófia jövőbeli tervei között szerepel egy havi díjas klub is, valamint, ha a járványhelyzet engedi, offline programok.

„Olyan jó lenne havonta egyszer egy klubtalálkozó élőben, mert megvisel az, hogy nem találkozom az emberekkel. Mindenkinek van valami küldetés a fejében, nekem az volt, hogy megismertessem az alkotás örömét másokkal. A horgolás alapjainak elsajátítása az elején kitartás és szorgalmat igényel, de ha ez már megy, akkor nagyon el tud lazítani. Az egyik tanítványom mesélte, hogy mióta nálam járt, mindennap köt, és ez segít elterelni a figyelmét a komoly magánéleti problémáiról. Meditatív hobbi, ezért is csinálom.”

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit