web analytics
2023, 27 március, hétfő
Nincs találat
Összes találat
Anyamagazin
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
Anyamagazin

Padlizsán: mi van benne, ha semmi sincs benne?

ANYA magazin Írta ANYA magazin
2023.02.07.
in Anyatest
Olvasási idő: 4 perc
Padlizsán: mi van benne, ha semmi sincs benne?

Padlizsán: mi van benne, ha semmi sincs benne?

Megosztás Facebookon
775

Nem könnyű zsírszegény, netán mentes mártást készíteni, és bizony már egy kevés pluszolaj is keresztbevághatja a tisztító- vagy súlybeállító kúrát. Sok helyen csak „kencéknek” nevezik a pástétomokat, és magam is jártam sok ételbemutatón, ahol hozzáadott margarinnal, kókuszzsírral, olajjal készítették a krémeket. Ezek sem rosszak egy átmeneti diétában, ahol az ember szeretne átszokni a növényi alapú élelmekre, és keresi a vaj, a felvágottak, a futószalagon gyártott silány ömlesztett sajtok, sajt-, hús- és májkrémek alternatíváit, amit a kenyérre tehet a hétköznapokon.

Még a régi időkben a margarin helyett burgonyapürét kevertek ki joghurttal vagy tejföllel (vegetáriánus konyha), és ez adta a pástétomalapot, ám ebben is volt kalória bőven, bár hozzáadott zsiradék kevesebb. A „vegán” (plant-based) modellekben szétfőzött zabpehellyel és darált olajos magokkal krémesítenek gyakrabban, de előfordul avokádó, cukkini és más alapanyag is.

Krémes padlizsán

Itt kerül a látótérbe a padlizsán (tojásgyümölcs, törökparadicsom), amely jellegénél fogva zsíros érzetet kelt, ám zsiradéktartalma kvázi nulla, a szénhidráttartalma is igen alacsony, így mind cukorbeteg-, mind IR- és súlykontrolldiétákba is belefér, a konyhatechnológiai jellemzői pedig kiválóak. A krémes jellegét egyedi rostszerkezete adja, a textúra terén talán a sütőtökhöz lehetne hasonlítani, bár az utóbbi szénhidráttartalma a padlizsán 4-szerese.

padlizsán, pástétomok, mártások, tojásgyümölcs, Bio Gabi
Kép: Canva

Vinetta, zakuszka, ajvár

A törökparadicsom hazánkban talán kevésbé elterjedt, a határon túl szinte népélelmiszerek alapját képezi (vinetta, zakuszka, ajvár). Gyerekkorom emlékezetes vinettája majonéz hozzáadásával készült, így ismét magas zsírtartalmú lett, jobbak mégis a natúr formák.

Hasznos az erekre

A padlizsán egészségvédő hatása nem kiugró, amolyan csendestársunk, hisztaminérzékenyek sajnos nem használhatják. Hasznos az erekre és a bélrendszerre, a rostjai kímélőek (nem cellulózos). Találtak benne legalább két vegyületet (solamargin, solasonin), amelyek vastagbél- és májdaganatos sejtvonalakon gátolni képesek a degeneratív sejtek szaporodását, és csökkentik életképességüket (apoptózis beindítása). Értékes nyomelem- és antioxidáns-forrás, sült formában is aktív vegyületekkel, nyilván a paradicsompüré és a sült kápia azért dob az értékén is.

Pirítósra, feltétek mellé

A padlizsán ára is felszaladt, de szeretjük ezt a nyersanyagot. Ha éppen nem otthon készítem a padlizsánkrémet, akkor egy gazdaságosabb kiszerelést választok. Csak példaként: a képen látható szép nagy, hasas üvegek tartalmát (99% sült padlizsán, fokhagyma, só) egy szűk hétre be tudjuk osztani a családdal, oly módon, hogy mértéktartóan tesszük pirítósra, vagy zöldségek, feltétek mellé adjuk ízes krém, mártás gyanánt (nettó 530 g/üveg). Kiadósak még kis mennyiségben is, a nyers és párolt zöldségek mellett fogyasztva növelik az ízharmóniát, élvezeti értéket.

padlizsán, pástétomok, mártások, tojásgyümölcs, Bio Gabi
Forrás: Tóth Gábor

Mi található benne?

És ami még lényeges lehet: 100 gramm sült padlizsánkrémben mindössze 31 kcal, 0,1 g zsiradék, 5,4 g szénhidrát van, ebből 0 g cukor, 0 g keményítő, emellett 2,5 g élelmi rostot és 0,7 g fehérjét mérhetünk (sótartalom 1%). Kérdezhetnénk, akkor valójában mi is található benne, ha sem zsiradék, sem keményítő és cukrok, sem pedig fehérje. Bizonyára víz, ám annak egy része a sütéskor eltávozik, és a sűrű, krémes jelleg is mást mutat. Nos, ezt nevezzük növényi prebiotikus mátrixnak, amely a növények nehezen definiálható, vízhez kötött védőanyagmasszáját jelenti. Ez a mátrix immár nem jellemezhető pusztán a makrókkal, így eljutunk a növényi étkezés egyik izgalmas területéhez, egyben a matematikán jócskán túlmutató élelmiszer-kémiai kérdésekhez.

Forrás: Tóth Gábor – Bio Gabi Food Science

Ez is érdekelhet

Elő az átmeneti kabátokkal!

Ne félj az élénk színektől! Megmutatjuk, hogy viseld magabiztosan

A pulóver igenis csinos!

Borítófotó: Canva

Írj a szerzőnek!

Ezt olvastad már?

Miért együnk céklát?

 

Kapcsolódó Cikkek

Elő az átmeneti kabátokkal!
Anyatest

Elő az átmeneti kabátokkal!

Írta Kovács Yurkov Orsolya
2023.03.14.
magenta, élénk színek, stílus, divat, tanácsok
Anyatest

Ne félj az élénk színektől! Megmutatjuk, hogy viseld magabiztosan

Írta Kovács Yurkov Orsolya
2023.02.25.
A pulóver igenis csinos!
Anyatest

A pulóver igenis csinos!

Írta Kovács Yurkov Orsolya
2023.01.13.
Továbbiak

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Szerzőink

Kattints ide, és ismerd meg rendszeresen publikáló szerzőinket...

Cikkértesítő - kérd te is!

Témáink

  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya

Keress rá

Nincs találat
Összes találat

Hallgasd az AnyaMagazint a Spotify-on is!

Spotify podcast Kattints a Podcast hallgatásához!

Sorozatunk

Ki fog engem szeretni, ha a gyerekek megnőnek?
Család a dombon

Ki fog engem szeretni, ha a gyerekek megnőnek?

2022.11.20.
Soha nem lesz már kisbabám?
Család a dombon

Soha nem lesz már kisbabám?

2022.11.12.
A nagy döntés
Család a dombon

A nagy döntés

2022.11.07.

Közösség

Anyamagazin

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Hirdetés

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

ANYAmagazin

Kiadó: Barát Hella (székhelye: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 40.)
Kiadásért felelős személy: Barát Hella
Szerkesztésért felelős személy:
Hrdina-Bárány Zsuzsi
Email: hello@anyamagazin.hu
Telefon: +36 30-961-1570

  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Hirdetési lehetőségek

ANYAmagazin © 2022

Nincs találat
Összes találat
  • AnyaSzolga
  • RosszAnya
  • Anyatest
  • HősAnya
  • DoktorAnya
  • KultAnya
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaMenü

ANYAmagazin © 2022