web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Két perc szuperhőspózban, és te leszel a befutó

– stílustrükkök online állásinterjúhoz

Két perc szuperhőspózban, és te leszel a befutó  <br><p class='alcim'> – stílustrükkök online állásinterjúhoz</p>

Jogi, pénzügyi vagy talán egészségügyi területen próbálsz megcsípni egy állást, esetleg valamilyen kreatív munkára hajtasz? Nem mindegy, mit veszel fel, még akkor sem, ha online felvételibeszélgetésre készülsz. Összegyűjtöttünk néhány hasznos stílustrükköt és IT-praktikát, amelyekkel sikert arathatsz az online állásinterjún.

Amikor épp álmaink állását akarjuk megcsípni, és a legjobb formánkat szeretnénk mutatni, a szakmai rátermettségen túl mindig előtérbe kerül, hogy mégis mit viseljünk, mire figyeljünk egy állásinterjún. A jelenlegi helyzetben ráadásul a legtöbb cég előnyben részesíti az online interjúkat, így még azzal is meg kell küzdenünk, hogy a kisugárzásunk talán kevésbé érvényesül a laptop kameráján keresztül. Most megosztunk veled néhány hasznos tippet, hogy biztosan te legyél a befutó.

online állásinterjú, önbizalom, sikeres interjú, stílusos megjelenés, színtanácsadás, online állásinterjúhoz

Kép: Stock up

Milyen színt viselj?

Érdemes tudnod, konkrétan mi a te tuti színed. Nemcsak a színtípusoddal érdemes tisztában lenned, hanem azzal is, hogy melyik az a szín, amiben te kellőképpen ki tudod fejezni magad. Az állásinterjúknak egyébként létezik két atombiztos színe: a sötétkék és a világoskék, mert nyugalmat, megbízhatóságot, komolyságot sugároz. Az ünneplős, kissé erőltetett fekete-fehér kombináció helyett (ami egyébként csak a tél típusoknak igazán előnyös) például biztosan jobb választás. A sötétkék ráadásul az emberek nagy többségének nagyon jól áll, igazi jolly joker szín.

online állásinterjú, önbizalom, sikeres interjú, stílusos megjelenés, színtanácsadás, online állásinterjúhoz

Kép: Yurkov

Milyen ruhafazont válassz?

Bár nagy valószínűséggel csak deréktől felfelé fogsz látszani a beszélgetés során, az önbizalmadon sokat fog dobni, ha nem mackónadrágot és tangapapucsot viselsz alul, hanem a felsődhöz stílusban passzoló alsórészt vagy egy olyan ruhát, ami leginkább illik a testalkatodhoz. Mivel a kamera mindenkit megdob néhány kilóval, én a helyedben kerülném a nagyon oversize darabokat, és mindenképp figyelj a dekoltázsra is, amennyiben nem mellbedobással szeretnél győzni.

A szektor dress code-ja

Minden szektornak megvan a maga dress code-ja. Egészen más az elfogadott öltözködési stílus például a bankszektorban, mint a mérnöki területen vagy a kreatív munkahelyeken. Máshogy öltözködik egy vendéglátós, egy HR-es, egy informatikus és egy sales-es, azonban az online térben ezek a különbségek nem olyan szembetűnőek.

Komoly üzleti öltözködés

Ha jogi, üzleti, pénzügyi területre jelentkezel, vagy állami szektorba, ahol kifejezetten a komoly, elegáns öltözködés a megfelelő, akkor sem elvárás az online interjún a kosztüm, viszont elegánsabbá teheted a világos blúzodat (ami deríti az arcod) például egy jól szabott mellénnyel.

Enyhén üzleti öltözködés

Olyan területekre alkalmas, ahol nem feltétlenül kell úgy kinézni, mintha skatulyából rántottak volna elő. Ilyen például a HR, egy titkárnői állás vagy az adminisztrációs munkakörök. Ilyenkor lehet lazítani egy picit az üzleti megjelenésen. Ebbe a „belazulásba” belefér már egy apró mintás vagy más színű ing vagy blúz, ami nem annyira elegáns, de szép.

Modern üzleti öltözködés

Média-, PR- és marketingterületre a modern üzleti megjelenést válaszd! Itt már lazulnak a szabályok, így jó választás lehet egy egyrészes ruha, blézer helyett megfelel egy divatos kardigán, ing helyett egy szép póló. Ha egy call centerbe felvételizel, vagy valamilyen háttérmunkára jelentkeztél, akkor is legyél elegáns, de ez lehet egy kerek nyakú póló sállal, egy szép kardigánnal és egy – nem farmer – nadrággal (habár ez nem látszik, de megsúgjuk: a chinonadrág például általában mindenkinek jól áll, és jó átmenet az öltönynadrág és a farmer között).

online állásinterjú, önbizalom, sikeres interjú, stílusos megjelenés, színtanácsadás, online állásinterjúhoz

Kép: Pexels

Sima utcai megjelenés

Ha egészségügyi területre jelentkezel asszisztensnek, vagy a vendéglátásba, a sima utcai megjelenés is elegendő. Vigyázz, ez nem azt a ruhádat jelenti, amiben kirándulni mész, vagy leszaladnál a sarki bisztróba inni egy fröccsöt. Egy praktikus, utcai, de szép öltözetet képzelj el, amely a neked jól álló színekből és az alkatodnak megfelelő vonalú ruhákból áll; ezen a területen viszont jellemzően a személyes találkozót preferálják.

Extravagáns megjelenés

Ha kreatív munkakörre hajtasz, nyerőbb lehet, ha a konzervatív üzleti megjelenés helyett például a sárkánytaréjos pólódat veszed fel. Itt lehet merészebb a hajviseleted is, és leginkább ezen a helyen mutathatod meg magad hétköznapi valódban. Kreatív területre jelentkezve a kreativitásodról kell meggyőznöd a másik felet, azt kell eladnod neki. Ezért jó, ha ez a tulajdonságod megmutatkozik az öltözködésedben is.

online állásinterjú, önbizalom, sikeres interjú, stílusos megjelenés, színtanácsadás, online állásinterjúhoz

Kép: Pexels

Légy önmagad!

Azon kívül, hogy az alkalomhoz, a cég stílusához és a pozíció stílusához öltözöl fel, a legfontosabb, hogy magadhoz öltözz! Az állásinterjún természetes, hogy a legjobb képet szeretnéd mutatni magadról, egy idő után azonban nagyon bele lehet fáradni, ha az nem azonos a valódi éneddel. Ezért fontos, hogy te legyél! Ha nem így indulsz neki, egy idő után elfáradsz, a másiknak pedig csalódást fogsz okozni.

Kiegészítők és smink állásinterjúra

Figyelj oda, hogy ne ékszerezd túl magad, és ne sminkelj túl erősen. Egy szolid nappali smink a legszerencsésebb választás, de ha nem szeretsz sminkelni, akkor is érdemes legalább egy színezett hidratálót és némi pirosítót felvinni, hogy egységesebb legyen a bőröd, ugyanis a kamera sajnos nem barátja a szem alatti karikáknak. A hajad legyen ápolt, mosd meg, de ne spilázd túl! A túl sok zselé, a bodorítás és az interjú közbeni hajpiszkálás nem tesz jó benyomást a beszélgetőpartneredre, ahogy a tíz különböző karkötő csilingelése sem.

Lehet, hogy nem vagy IT-guru, de ezekre figyelned kell!

Most már dolgoztál magadon eleget, viszont még mindig nem vagy kész. Először is olyan helyet válassz az interjúhoz az otthonodon belül, ahol lehetőleg minden zavaró körülményt ki tudsz zárni, és az internetkapcsolatod sem szakadozik.

online állásinterjú, önbizalom, sikeres interjú, stílusos megjelenés, színtanácsadás, online állásinterjúhoz

Kép: Pexels

Ellenőrizd a hátteret!

Igyekezz előnyös hátteret választani, például egy rendezett sarkot a lakáson belül, de semmiképp se az ablaknak háttal, mert ellenfényben csak egy sötét paca fog belőled látszani. Ha a tudásodra szeretnéd helyezni a hangsúlyt, jó választás lehet egy könyvespolc, ha kreatív munkára jelentkezel, egy filmplakát vagy egy festmény a háttérben jó motorja lehet a beszélgetésnek.

A legtöbb videós beszélgetésre alkalmas program rendelkezik hátteret elhomályosító funkcióval, azonban egyik sem tökéletes; a körvonalad körül észrevehető interferencia kellemetlen a szemnek, ezért az interjúztatónak akaratlanul is negatív benyomása lehet rólad, ráadásul olyan érzetet kelt, mintha titkolnál valamit.

Felejtsd el a kanapét!

Bár rendkívül kényelmes, és az elmúlt egy évben a lakásunk legfontosabb bútordarabja lett, az interjú alkalmával kerüljük el messzire a kanapét! Üljünk le egy asztalhoz, húzzuk ki magunkat, így a fellépésünk határozottabb lesz, a tekintetünk érdeklődő, a laptop kamerája így nagyjából szemmagasságba kerül, elkerülve a tokásító „ölemben a laptopom” effektust.

online állásinterjú, önbizalom, sikeres interjú, stílusos megjelenés, színtanácsadás, online állásinterjúhoz

Kép: Pixabay

Szuperhőspóz

A lehető legjobb trükk, ha 150 százalékosnak akarsz tűnni, ha az interjú előtt két percig szuperhőspózban feszítesz, és ezt otthon egészen biztosan megteheted, míg egy személyes találkozónál már bajosabb. Állj fel, lábakat terpeszbe, kezeket csípőre, és emeld meg a tekinteted! Képzeld oda a köpenyt is, mint egy igazi Wonder Woman! Kutatások igazolják, hogy ebben a pózban megemelkedik a szervezet tesztoszteronszintje, és vele párhuzamosan csökken a kortizol-, vagyis stresszhormonszint.

Most már minden trükköt ismersz. Kápráztasd el őket a szakmai tudásoddal, a személyes erőddel, a releváns tapasztalatoddal. Készülj kérdésekkel, legyél érdeklődő, és készíts be magadnak egy pohár vizet, nehogy kiszáradjon a szád!

Kovács Yurkov Orsolya és Kövesdi Rita

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit