A kor előrehaladtával nem kell a stílusunkat is elveszítenünk. Nem ritkán látni, hogy fiatal lányok elkezdenek „nénisedni”, mintha lemondtak volna arról, hogy harmonikusan, divatosan öltözzenek, és olyan is van, hogy megakad a szemünk egy 50 pluszos nőn, aki többet mutat magából, mint amennyi az ő korában ízléses lenne. Ugyan nehéz megmondani azt, hogy hol húzódik a határvonal, de van néhány alapszabály, amelyet érdemes figyelembe venni. Kovács Yurkov Orsolya stílustanácsadó most elárulja, hogyan maradhatunk stílusosak 40, 50 és 60 év felett is.

A színtónusunk és a testalkatunk határozza meg leginkább, hogy mi áll jól, és mi nem. A testalkatot a csontozat határozza meg, tehát akár van rajtad némi súlyfelesleg, akár nincs, az adott. A színtónusod pedig a bőröd és a hajad eredeti, természetes színe adja, ami szintén nem cserélődik le az évek múlásával. A jó hír tehát, hogy elég egy életben egyszer megtanulnod, hogy mi áll jól, hiszen ez a két tényező nem változik az évtizedek során.

stílus, életkor, csipke, szoknya, testalkat, stílustanácsadó

Kép: Ezer László

Ez változik

Nem kell azon izgulnod, hogy ahogy idősödsz, már nem hordhatsz olyan színeket, mint fiatalon. Ami viszont változik, az az, hogy milyen dekoltázs, szoknyahossz, cipősarok és úgy összességében milyen hatású szettek állnak jól. Ezért mégsem mindegy, hogy különböző életkorban milyen ruhadarabokat választasz.

Harmónia, belső béke

Nőként az a legjobb, ha a harmóniádat, a belső békédet tudod megmutatni. Ha nem vagy békében magaddal befelé és a környezeteddel kifelé, akkor a kelleténél többet vagy kevesebbet fogsz megmutatni a testedből. Vagy rejtőzködsz, vagy túlkompenzálsz – mindkettő meglátszik kívülről, és szavak nélkül is kommunikálsz magadról valamit.

5 hiba, amit ne kövess el!

 1. A megfelelő szoknyahossz
  Ahogy idősödünk, a miniszoknya egyre kevesebbeknek áll jól. Hány éves korig ajánljuk a miniszoknyát? Ezt nehéz megmondani. Az évek múlásával egyre kevésbé vágyunk rá, hogy minit viseljünk, de ha mégis, akkor annak legyen meg a tudatos oka. A stílustréningeken meg szoktuk nézni a testalkatot, a lábak formáját és hosszát, a térdet, és ezek alapján tanácsoljuk, hogy rövidebb vagy hosszabb szoknyát viseljen az adott hölgy. A legtöbbeknek a térd alatt végződő szoknya áll a legjobban. Az életkor azért ebbe egy kicsit beleszól, mert 50 körül egy rövid szoknya már általában nem mutat jól. Illetve előfordul az is, hogy valakinek még idősebb korában is nagyon szép a lába, a bokája, de ha rossz helyen vágjuk el optikailag a szoknyával, akkor bekalácsosodik a térde, és a fókusz a két kalácsra, nem pedig a stílusos összhangra helyeződik. A ceruzaszoknya szinte minden esetben jó választás, hiszen térd alatt vágja el a lábat, és még össze is szűkül alul, ami nagyon kifinomult, nőies hatást ad. Kortól függetlenül viselhető.

  stílus, életkor, csipke, szoknya, testalkat, stílustanácsadó

  Kép: Ezer László

 2. Mennyire legyen egy ruha kivágott, mennyit mutassunk meg magunkból?
  Azt a tényt fogadjuk el, hogy a korral változik a bőrünk rugalmassága. Ez egy életkori sajátosság, amire érdemes gondolnunk, ha ruhát választunk. Testalkattól is függ, de jó választás lehet a csónaknyakú felső, ami szabadon hagyja a kulcscsontot, és mutat valamennyit a vállakból, de nem túlságosan kivágott a mellek irányába.

  stílus, életkor, csipke, szoknya, testalkat, stílustanácsadó

  Kép: Máth Szilvia

 3. Óvatosan a neccharisnyával!
  Nagyon könnyű átbillenni vele a másik oldalra, és a finoman szexiből közönségessé válni. Van egy mondás: „Amit megmutatsz magadból, azt adod el.” Ezért ha izgalmasan elegáns szeretnél maradni, és nem átesni a ló túloldalára, akkor neccharisnyát maximum úgy viselj, hogy egy felsliccelt ceruzaszoknyából egy vékony sávban kivillan. Így teljesen más képet ad, mintha miniszoknyával és 15 centiméteres magas sarkú cipővel vennéd fel.
 4. Vigyázz a csipkével!
  A csipkét sok hölgy szereti, és valóban tud finom viselet is lenni, de ezzel is vigyázni kell. Ha egy kicsi kivillan belőle valahol, az még elegáns is lehet, de ha csupa csipke például egy felsőrész, és alatta egyetlen csík melltartó takarja a tested, az bizonyos kor felett már közönséges, és fiataloknak is inkább csak céltudatos randikra ajánljuk. A finom csipke egyébként is ritkaság. Csak akkor jó, ha kellemes a tapintása, és ha a bőrödre teszed, kifinomult hatású.

  stílus, életkor, csipke, szoknya, testalkat, stílustanácsadó

  Kép: Ezer László

 5. Csillogó anyagok
  Szintén óvatosságra intünk a csillogó, fényes anyagok viselésével kapcsolatban. Különösen az alkalmi ruházatoknál „hibáznak” ezzel nagyot a hölgyek. Egy bizonyos kor után sokan úgy gondolják, jót tesz, ha az arcuk alatt, a nyakuknál vagy a ruha bármelyik részén csillogó anyag van. Tény, hogy lehet ezt ügyesen használni, és deríteni vele az arcot, elvonni a figyelmet a tokáról, de ha túlzásba viszed, könnyen sétáló diszkógömbbé változol. Ugyanez a helyzet a flitterekkel borított, csillámos blézerekkel is. Keveseknek áll jól, különösen 50-60 éves kor felett.

Kiegészítők és életkor

Óra, gyűrű, nyaklánc, karkötő, fülbevaló egyszerre: sok! Válassz ki kettőt ezek közül, amit szeretsz hordani, de ne aggasd tele magad velük!

 • Egy diszkrét, letisztult ruhához tökéletesen passzolhat egy hangsúlyos nyaklánc és az erőteljesebb smink. Egy önmagában is feltűnő ruhához viszont már sok, ahhoz viselj inkább kevesebb, visszafogott ékszert!
 • Ha a ruhán már van egy kis tüll, csipke vagy csillogás, akkor ne nagyon fokozzuk ékszerekkel az összhatást.
 • Gyakran felmerülő kérdés, hogy a gyöngysor divatos-e, vagy sem. Leginkább nagymamáinkra emlékeztet minket, illetve a fekete-fehér filmeken charlestont táncoló színésznőkre. Ugyanakkor van némi arisztokrata hatása is. Audrey Hepburn vagy Coco Chanel is viselte, akik igazán nem nevezhetők nagymamásnak. A 30-40 körüli kifinomult hölgyek kiegészítőtárába abszolút beleillik.
 • Érdemes odafigyelni arra is, hogy a nagy nyakláncok a kebleket is hangsúlyozzák. Ha valakit amúgy is méretes cicikkel áldott meg a teremtő, akkor azt nem érdemes még tovább fokozni, mert optikailag pluszkilókat tesz rá.
stílus, életkor, csipke, szoknya, testalkat, stílustanácsadó

Kép: Ezer László

Mindig vannak kivételek

Biztos te is láttál már olyan 60-70 feletti hölgyet, akinek olyan bomba az alakja, izmos a combja és formás a vádlija, hogy egyáltalán nem ízléstelen rajta akár egy mini lakkszoknya sem. Gondoljunk csak a szerencsés génekkel megáldott Tina Turnerre, de a modellvilágban is találhatunk olyan érett hölgyeket, akik épp olyan ruhákat vesznek fel, és néznek bennük ki nagyon dögösen, amelyeket a korosztályuknak már általában tiltólistára írnánk.

Azonban ha megnézzük, ezekre az idősebb korban is fiatalosan öltöző hölgyekre sem az jellemző, hogy miniszoknyában és mélyen dekoltált felsőben járnak. Az egyéni, lenyűgöző stílusuk inkább a vagány, vadóc személyiségüket hangsúlyozó darabokban mutatkozik meg.