Így van, nem fogom szépíteni – megettem egy csomag chipset az életmódváltásom kellős közepén. Pedig év elején megfogadtam, hogy minden más lesz. De azért jó sok minden változás is történt. Most kitálalok! Mindenről.
Megint eltelt pár hét, az életmódváltásunk a második hónapjába lépett. Összességében szerintem jól állunk.
Nincs több kenyér
A futópad rendszeres használatban van, bár néha rákerülnek a kimosott, megszáradt ruhák, de a férjemmel mindketten eltökéltek vagyunk még mindig, és hetente 2-3-szor használjuk kocogásra és futásra is. A legnagyobb eredménynek azt tartom ebben az elmúlt egy hónapban, hogy a vacsoránkból kikerült a kenyér, és bár a gyermek néha megeszik egy-egy kiflit, de mi, felnőttek, teljesen kiiktattuk az étrendünkből a kenyérféléket.
A reggeli esetében is nagy előrelépés, hogy nem a péksüteményeket választjuk, hanem elkezdtük tudatosan felépíteni a reggeliket, a tízóraikat, és az egész napos étkezéseink sokkal tisztábbak és sokkal tudatosabbak lettek. Tej helyett növényi tejet iszunk, tejszín helyett kókusztejszínt használok főzéskor, kenyér helyett extrudált kenyérkét vagy rizspufit eszünk, cukrot pedig hónapok óta nem vettünk. Persze vannak gyengébb pillanatok. Nekem például ide esnek a sós nasik, úgyhogy sajnos arról nem tudtam teljes egészében lemondani, de abból is megpróbálok odafigyelni a mennyiségre és a minőségre is, még ha egyszer be is csúszott az a fránya chips.

Reggeli
A reggeli az az étkezés, amelyiken nem tudtam volna elképzelni, hogy ne egyek valami édes dolgot vagy péksüteményt, ami természetesen felpörget, de aztán gyorsan ki is ürül, ezért egy-két óra múlva ugyanolyan éhes voltam, mint előtte. Reggelire legtöbbször müzlit eszem növényi tejjel. A müzlit is ki lehet úgy választani, hogy ne legyen magas a cukortartalma. Emellett találtunk egy magas rosttartalmú shake-et is, amit kipróbáltunk, és heti egy-kettőt beiktattunk a reggeleinkbe. Sovány joghurtot is sokszor választok valami magas rosttartalmú cukormentes keksszel. Hétvégéken, amikor nem sietünk, akkor pedig a tojás zöldségekkel, valamint cukormentes zabsüti vagy reform amerikai palacsinta lehet a megoldás.
Tízórai
A köztes étkezésekre valamilyen gyümölcsöt vagy magvakat választok. De ahelyett, hogy kiraknék magam elé egy csomag kesudiót, és végeznék vele fél óra alatt, most kis tálkába szedek ki magamnak valamennyit, plusz teszek hozzá egy kevés gyümölcsöt, és ez a mennyiség, amit beosztok. Az is előfordul, hogy valamilyen gyümölcs-, müzli- vagy zabszeletet, raw bart fogyasztok tízóraira. Ezekből mindig tartok az irodai fiókomban.

Ebéd
Egy kisvárosban élek, és az irodában nagyon sokszor előfordult, hogy ebédre többen rendeltünk valamelyik helyi étteremből. Ezek általában hús és köret, hamburger, pizza, tészta vagy valamilyen hagyományos fogás voltak. Gyors, finom, de egy irodai ülőmunkát végzőnek általában sok és teljesen fölösleges mennyiségű kalóriát tartalmaznak. Most ebédre legtöbbször salátát készítek friss zöldségekből, esetleg valamilyen sajtból és magvakból előző este vagy aznap reggel. Öntetként pedig tartok benn az irodában egy kis olívaolajat.
Sokszor sütök össze fűszeres zöldségeket (igazából bármit, amit találok a hűtőben vagy a boltban), ezeket aztán be lehet tekerni tortillatekercsbe is (amiből már bárhol találni gluténmentes vagy teljes kiőrlésű verziót), de reformkörettel vagy magában is kiváló ebéd. Nagy kedvenceim a krémlevesek is, elkészítésük pedig nagyon egyszerű (fűszerekkel megfőzöm a zöldséget, kókuszkrémmel összeturmixolom, és voilà!, kész). Néha-néha egy kis tészta is belefér ebédre, ebből a durum- vagy teljes kiőrlésű verziót szoktam választani, szigorúan 100 grammot főzök ki felnőttenként, és valamilyen pestóval vagy magkrémmel esszük.

Vacsora
Általában hideget eszünk, és itt csak annyit változtattunk a férjemmel, hogy nem eszünk kenyérfélét. De egyébként friss zöldségeket és mártogatósokat szoktam készíteni (a csicseriborsó-hummusz ezerféleképpen elkészíthető, a tonhalkrémet, a sajtkrémeket, a magkrémeket és a bruschettákat is nagyon szeretjük), a sajtokat továbbra sem száműztük, és zöldségekkel maximálisan elégnek bizonyul az esti étkezéshez.
Ahhoz, hogy elinduljon a változás, tényleg nem kell sok extra, csak annyi, hogy tudatosan átgondoljuk az előttünk álló napokat, írjunk bevásárlólistákat, készítsünk heti menüt, és tervszerűen készüljünk a saját és családunk étkezéseire. Valamint porciózzunk, mérjük ki az adagokat, és ne essünk abba a hibába, hogy annyit eszünk, amennyi van. Általában sokkal kevesebbel is beéri az ember, mint amennyire első felindulásában vágyik.
Ari történetének előzményeiről itt olvashatsz.