web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Nőnapi üzenet: elég a nők elleni erőszakból!

Nőnapi üzenet: elég a nők elleni erőszakból!

Otthon maradunk, a koronavírus-járvány alatt az időnk nagy részét a négy fal között töltjük a családunkkal. Van, akinek ez a négy fal a nyugalmat és a biztonságot jelenti, de sokaknak az ellenkezője jut: rettegés, verés, erőszak. Sok nő a poklok poklát élte át az elmúlt egy évben, és közülük igen kevesen mondhatják el, hogy látnak kiutat. Ha elmondhatják egyáltalán. Nőnapon rájuk is gondolunk, gondolnunk kell!

Testi és lelki bántalmazás

2021. március 8. nemzetközi nőnap (idén is) – most a számomra biztonságot adó négy fal közül idézem fel a tavalyi, Hősök terén tartott nőnapi megemlékezést. A Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány (NTRTEA) a családon belüli erőszakra hívta fel a figyelmet (ismét és újra). Nők ezrei élnek olyan kapcsolatban ugyanis, ahol mindennapos a testi és/vagy lelki bántalmazás.

Ezek a nők legtöbbször tehetetlenek, vagy éppen fel sem ismerik azt, hogy ami velük történik, az helytelen. Az áldozatok kiszolgáltatottak és kétségbeesettek. A közeli barátok, családtagok sem támogatják őket, nem hisznek nekik, az áldozatok félnek, féltik a gyermekeiket.

A www.nokjoga.hu statisztikái szerint minden ötödik nő olyan családban nőt fel, ahol az apja verte az anyját és a rengeteg rémisztő kimutatás mellett az is tény, hogy a nők átlag 35 verést szenvednek el mielőtt segítségért fordulnak, és akkor átlag 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak vagy megölik őket vagy gyerekeiket.

NTRTEA, Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Alapítvány, nőnap

Fotó: Tóth-Hencz Edit

Munkásnők emlékére: A nemzetközi nőnap nem a virágárusok és bonbongyártó cégek kitalációja, hanem annak a napnak az emléke, amikor 1857-ben New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt a munkaidő-csökkentésért, az egyenlő bérért. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok között tartja számon. A március 8-i dátum az 1857-es New Yorki-i sztrájk napja, egyéb források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben meghalt 129 munkásnő emléke miatt esett erre az időpontra. Számos országban ez idő tájt erősödtek fel a nők követelései megkülönböztetésük megszüntetésére. Forrás: multkor.hu

Hangosan: ELÉG!

A nőnapi esemény napján már nem lehetett sehol sárga rózsát kapni – ez volt az esemény jelképe is, ahogy ez a kapcsolati erőszak nemzetközi szimbóluma is. Készítettünk egyet krepp-papírból. Tavaly, március 8-án nem az volt a kérdés, hogy kint leszek-e a NTRTEA rendezvényén, hanem az, hogy a kezdésre odaérek-e. A csatlakozásom fontosságát a családon belüli erőszak ellen való kiállás mellett az is jelentette, hogy a virág és a bonbon helyett testet ölt egy összefogás, amelynek részese lehettem.

Annak a fontossága tudatosult bennem, hogy ennek a napnak rólunk kell szólnia, a nők jogairól, kiállni a nemek egyenlőségéért. Úgy kiáltani, hogy messze is hallják: ELÉG! Ne haljon meg hetente legalább egyikünk a kapcsolati erőszak áldozataként, hogy sose tapasztaljuk meg, és gyermekeinket se béklyózza meg!

Sárga Rózsa, nőnap, NTRTEA

Fotó: Pixabay

Nem ilyen a női sors

Eszembe jutottak a barátaim történetei, apai kizsákmányolások, féltékeny exek, tanári ajánlatok, önállóságtól megfosztó férjek. Azok a tanácsok, hogy a nőnek tűrni kell, ilyen a női sors, a nők mindent elviselnek. Nem! Nem kell eltűrni a nőnek mindent, nem ilyen a női sors, és végképp nem kell mindent elviselni!

Otthonról kiáltunk

Idén marad a bonbon és a virág, az otthonainkba szorítva, ahogy be vannak szorítva az áldozatok is, akik talán sosem voltak ekkora bajban, mint most. Lesz-e hang, ami eljut hozzájuk, hogy legyen bátorságuk kitörni, változtatni, erejük az első lépést megtenni a teljes bizonytalanság felé? Tudjuk-e otthonról elég hangosan kiálltani, hogy ELÉG?

Nem csak ez a nap

Kedves Urak, Férjek, Partnerek! Valóban nemcsak ezen az egy napon kell szeretni, virágot hozni, jópofát vágni, hanem minden más napon is. A szeretet nem lehet fojtó, megalázó, megsemmisítő, tiltó, akadályozó vagy sok esetben pusztító. Hiszen az már nem is szeretet. Szeretni, nem korlátozni, meghallani a hangunkat.

NTRTEA, nőnap

Fotó: Pexels

„A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. S a szeretet nem szűnik meg soha.” (Pál apostol első levele a korintusiakhoz 13/4–8.)

Tóth-Hencz Edit

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit