web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Légy egyszerre kedves és határozott!
– útmutató anyáknak és apáknak

Légy egyszerre kedves és határozott! <br><span style='font-size:12px;'> – útmutató anyáknak és apáknak</span>

A pozitív fegyelmezés egyik alapja a kedvesség és a határozottság egyszerre. Néhány szülő kedves, de nem határozott. Mások határozottak, de nem kedvesek. Sok szülő vacillál a kettő között – túl kedvesek, amíg nem tudják elviselni a gyerekeiket (akiknél kialakul a jogosultsági attitűd), aztán túl határozottak, amíg nem tudják elviselni önmagukat (zsarnoknak érzik magukat). Bari Zsuzsanna okleveles pozitívfegyelmezés-tréner írása.

Vonzó ellentétek

Amikor az egyik szülő kedves, a másik pedig határozott. Érdekes megjegyezni, hogy milyen gyakran házasodnak össze két, a kedvességről és a határozottságról ellentétes filozófiával rendelkező emberek. Az egyik hajlamos arra, hogy kissé túl engedékeny legyen. A másik hajlamos arra, hogy egy kicsit túl szigorú legyen.

Aztán az engedékeny szülő úgy gondolja, hogy engedékenyebbnek kell lennie ahhoz, hogy pótolja az átlagos régi szigorú szülőt. A szigorú szülő úgy gondolja, hogy szigorúbbnak kell lennie a vágyakozó, engedelmes szülő pótlására – így egyre távolabb kerülnek egymástól, és vitatkoznak azon, hogy kinek van igaza és ki téved.

Valójában mindketten tévednek. A megoldás az, hogy egyszerre legyünk kedvesek és határozottak. A kedvesség és a határozottság egyszerre kihívást jelenthet azoknak a szülőknek, akiknek szokásuk az egyik vagy másik végletbe menni.

pozitív fegyelmezés, kedvesség, határozottság, fegyelmezés, szülő-gyerek kapcsolat

Kép: Canva

Az „és” jelentősége a „kedves és határozott egyszerre” módszerben

Az egyik kedvenc példám erre: „Szeretlek, és a válasz NEM.”

További példák:

 • Tudom, hogy csalódott vagy, nem akarod abbahagyni a játékot (érvényesítsd az érzéseket), ÉS itt az ideje _____.
 • Tudom, hogy inkább tévét néznél, mint a házi feladatot csináld (megértést mutatsz), ÉS a házi feladatokat kell először megcsinálni.
 • Tudom, hogy nem akarsz füvet nyírni, ÉS emlékszel, mi volt a megállapodásunk? (Kedvesen és csendesen várd meg a választ – feltételezve, hogy együtt előzetesen megállapodtak.)
 • Nem akarsz lefeküdni, ÉS tudod, hogy ez most a lefekvés ideje. Egy vagy két mesét szeretnél, mielőtt lefekszel/alszol? (Választási lehetőség.)
 • Tudom, hogy továbbra is videójátékokat szeretnél játszani, ÉS lejárt a megbeszélt idő. Most kikapcsolhatod, vagy én kapcsolom ki, és akkor a szekrényembe kerül. (Döntsd el, mit fogsz csinálni, adj választási lehetőséget, majd légy következetes!)
pozitív fegyelmezés, kedvesség, határozottság, fegyelmezés, szülő-gyerek kapcsolat

Kép: Canva

Az anyamadár és a fiókája

Az anyamadár ösztönösen tudja, mikor jött el az ideje, hogy kidobja a fiókáját a fészekből, hogy az megtanuljon repülni. Ha nem tudnánk jobban, azt gondolhatnánk, hogy ez nem túl kedves az anyamadártól. Ha a fióka tudna beszélni, akkor talán azt mondaná: „Nem. Nem akarom elhagyni a fészket. Ne legyél ilyen gonosz. Ez nem igazságos.”

Tudjuk azonban, hogy a madárfióka nem tanulna meg repülni, ha az anyamadár nem lökné ki a fészekből, nem hozná meg ezt a fontos döntést. A kedvesség nem mindig látszik annak. Nagyon nem lenne kedves az anyamadártól, ha megengedné, hogy a fiókája, a kényeztetés miatt, egy életen át fogyatékkal éljen, ne tanuljon meg repülni – sajnos ezt a túlkényeztetést ma elég sok szülő gyakorolja.

Azt hiszem, mindannyian ismerjük a kedvesség nélküli, a túlzott határozottság nevében elkövetett hibákat. Egyszóval büntetés. Sokan azonban nem ismerik a kedvesség nevében elkövetett hibákat, mint például:

 • Elkényeztetés.
 • Megmentés.
 • Minden „igény” teljesítése.
 • Túlóvás.
 • Túl sok választási lehetőség adása.
 • „Gondoskodik arról, hogy a gyerek soha ne csalódjon, szenvedjen.”

A fenti szülői módszerek mindegyike gyengeséget okoz, és nem segíti a gyerek fejlődését. Lehet, hogy meglepődve látod például azt, hogy „gondoskodik arról, hogy a gyerek soha ne csalódjon, szenvedjen”, mint hibát a kedvesség nevében.

pozitív fegyelmezés, kedvesség, határozottság, fegyelmezés, szülő-gyerek kapcsolat

Kép: Canva

A kisfiú és a pillangó

A kisfiú és a pillangó következő története segíthet megérteni, hogy a gyermekek minden csalódástól, szenvedéstől való megmentése hogyan okoz gyengeséget.

Egy kisfiú sajnálta a pillangót, amelyik megpróbált kijönni a gubójából. Úgy döntött, hogy segít, hogy megmentse a pillangót a küzdelemtől. Kihúzta hát a búgójából a pillangót. A kisfiú aztán izgatottan nézte, ahogy a pillangó széttárja a szárnyait, és elszáll az ég felé. Aztán elborzadt, amikor nézte, ahogy a pillangó a földre sodródik és elpusztul, mert nem volt elég izomereje ahhoz, hogy tovább repüljön.

pozitív fegyelmezés, kedvesség, határozottság, fegyelmezés, szülő-gyerek kapcsolat

Kép: Canva

Küzdeni kell!

A kisfiúhoz hasonlóan a szülők is (a szeretet nevében) túl gyakran meg akarják védeni gyermekeiket a kihívásoktól, a küzdelmektől. Nem veszik észre, hogy a gyermekeiknek küzdeniük kell, küzdeniük kell a csalódással, meg kell oldaniuk saját problémáikat, így fejleszthetik „érzelmi izmaikat”, és fejleszthetik azokat a készségeket, amelyek szükségesek még nagyobb küzdelmekhez, amelyekkel egész életük során találkozni fognak. Fontos, hogy a szülők ne okozzanak a gyerekeknek szenvedést, de néha az a leghasznosabb, ha támogatással „engedik” nekik, hogy csalódjanak, szomorúak legyenek és küzdjenek.

Tegyük fel például, hogy egy gyermek „szenved”, mert nem kaphatja meg a kívánt játékot. Ha lehetővé teszi a szülő a gyerek számára, hogy csalódjon, szenvedjen, ezen a tapasztalaton keresztül segítheti a rugalmassága fejlesztését. A gyerek megtanulja, hogy túl tudja élni az élet hullámvölgyeit – ami a képesség és a kompetencia érzéséhez vezet. A támogató rész az, amikor érvényesíted (visszatükrözöd) az érzéseit, de kerüld a megmentést vagy a kiselőadásokat, leckéztetéseket!

Nem hasznos, ha a szülők kiselőadást tartanak, hibáztatják és megszégyenítik a gyermeket a történtek miatt, mint például:

 • Ne sírj, és ne viselkedj úgy, mint egy elkényeztetett kölyök.
 • Nem mindig lehet az, amit te akarsz.
 • Szerinted pénzből vagyok?
pozitív fegyelmezés, kedvesség, határozottság, fegyelmezés, szülő-gyerek kapcsolat

Kép: Canva

Ehelyett inkább nyújts szeretetteljes támogatást, mint:

Látom, ez nagyon felkavaró a számodra (nagyon szomorú vagy emiatt). Nagyon kiábrándító lehet, ha nem kapjuk meg, amit szeretnénk.

Álljunk meg, amikor kell! Azért írom ezt, mert néhány szülő túllépi az érzések érvényesítését – folytatva és folytatva abban a reményben, hogy az érzések érvényesítése el fogja vonni a szenvedést. Jelezd vissza a gyermek érzéseit, majd hagyd, hogy kezelje, hogy felépüljön ezekből az érzésekből.

„Látom, nagyon csalódott vagy, hogy nem kaptál jobb jegyet.” Aztán jön a nehezebb rész – nincs megmentés és nincsenek kiselőadások, leckéztetések. Egyszerűen engedd meg neki, hogy felfedezze, hogy túlléphet a csalódásán, és kitalálja, mi növelheti az esélyeit arra, hogy a jövőben megszerezze, amit szeretne (jobb jegyet).

pozitív fegyelmezés, kedvesség, határozottság, fegyelmezés, szülő-gyerek kapcsolat

Kép: Canva

A kedvesség határozottság nélkül engedékenységhez vezet!

Néhány szülő, akik a pozitív fegyelmezést alkalmazzák, hibát követnek el, tévednek a kedvesség oldalán. A büntetés ellen vannak, de nem veszik észre, hogy az engedékenység elkerülése érdekében határozottságra és következetességre van szükség. A „megengedés” nem egészséges a gyermekek számára, mert valószínűleg úgy döntenek: „A szeretet azt jelenti, hogy másokat arra vegyek rá, hogy vigyázzanak rám, és mindent megadjanak, amit csak akarok.”

Bízzatok, higgyetek gyermekeitekben, hogy tanulhatnak és növekedhetnek a csalódásokból – főleg támogató környezetben. Meg kell érteni, hogy ez rövid távon nem mindig látszik kedvességnek, hosszú távon viszont igen. Az igazi kedvesség és határozottság együttesen olyan környezetet biztosít, ahol a gyermekek kialakíthatják, megerősíthetik a szárnyaikat, amihez az életük során szükségük lesz, hogy szárnyalni tudjanak.

Forrás: Jane Nelsen Positive Discipline könyve alapján
www.pozitiv-fegyelmezes.hu

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit