Ha az új évre konkrét fogadalmakat nem is teszek, tervezgetek, és igyekszem felállítani magamban, hogy mit kell tennem azért, hogy az álmok idén valósággá válhassanak. Ebbe a folyamatba a lányaimat is szeretem bevonni, hisz a mindennapjainkat együtt éljük, egy család vagyunk. Ehhez hoztam aranyos, könnyen kivitelezhető, játékos ötleteket.

Íme 3+1 ötlet, amelynek a megvalósítása az egész családnak nagy öröm lesz.

Kívánságlista családra szabva

Tavaly ilyenkor leültem a lányaimmal egy nagy kupac magazinnal és ollókkal. Arra kértem őket, vágjanak ki minden olyan képet, ami tetszik nekik, és kifejezi azt, amivel az új évben többet kellene foglalkoznunk. Közös programnak is kiváló volt. Majd a nagy kupac képet átnézve született meg a „kívánságlistánk” 2021-re. Így fogalmazódott meg, hogy többet szeretnénk a természetben lenni, nagyon szeretnének egy kiskutyát, de a képek között helyet kapott egy autó is, ami az én kívánságom volt – hogy többet vezessek. Ezt nevezhetjük akár motivációs listának is – ez idén is elkészül, mert a rohanó napokban jó ránézni, lendületet ad a vágyaink eléréséhez.

tervezés, diy, játékos ötletek, program gyerekekkel, újévi tervek

Kép: Canva, Botár Eszter

Családi időkapszula

Tanítóként az osztályommal az első év végén készítettünk egy időkapszulát. Minden tanulómmal kitöltettem egy kérdőívet, és ezt kísérve egy számukra kedves tárggyal beletették egy dobozba. Az iskolaudvaron elástuk egy nagyon biztos helyre. Amikor 5. osztályba léptek, megkerestük az időkapszulát, ezáltal időutazás vette kezdetét az apró, rég elfeledett játékok, gyerekzoknik és a kitöltött kérdőívek segítségével.

Ezt a kedves játékot szeretettel ajánlom otthoni elkészítésre is az egész családnak az új évre. A kérdőívben kérdezzetek rá a kedvenc színre, könyvre, ételre, filmre, játékra; lehetnek felnőtteknek, gyerekeknek eltérő, személyre szabott érdekes kérdések. Érdemes még azt is ráírni, hogy mi volt a legjobb dolog, ami veled történt a múlt évben, és hogy milyen vágyaid vannak a következő évre.

tervezés, diy, játékos ötletek, program gyerekekkel, újévi tervek

Kép: Canva

Szépemlékes-üveg

A szép emlékek könnyedebb felelevenítésére címkézzetek fel egy üveget, lehet befőttesüveg is, majd helyezzétek el egy mindenki számára jól látható helyre a lakásban. Tegyetek mellé egy köteg papírcetlit és egy tollat is.

Bármilyen szép, meghatározó, számotokra fontos esemény történik veletek, vagy akár van egy jóleső gondolat, kedves megjegyzés a másiktól, jegyezzétek fel egy cetlire, írjátok rá a dátumot, majd dobjátok az üvegbe. Szilveszter estéjén egy élvezetes program lehet, amikor kinyitjátok az üveget, és egymás után húzva felolvassátok a címkékre írt üzeneteket.

Kép: Botár Eszter

Naptárhasználat okosan

Már kisgyermekkortól érdemes a gyerekeknek bemutatni a naptár használatát. Az időfogalom kb. a 7. életévben alakul ki, addig keverednek a gyermekekben az idővel kapcsolatos fogalmak, gyakran hallunk tőlük középső-nagycsoportos korban olyat, hogy „holnap voltam a mamáéknál” vagy „tegnap megyek a bábszínházba”.

A vágyott ünnepek távolságát nehéz megérteniük, de egy naptár segítségével vizuálisan tudjuk számukra érzékeltetni az idő múlását. Jelölni tudjuk rajta a jelent, és közösen számolni, hányat kell még aludni a közelgő ünnepig vagy fontosabb eseményig.