Ha anya vagy, akkor a napjaid abból állnak, hogy lesed a gyermekeid kívánságait. Azt is tudod, hogy a lurkók minden héten mást kérnek a Jézuskától, beszélgetsz is emiatt épp eleget Jézuska pénzügyi menedzserével mostanában. De marad közben erőd a rokonság többi tagjának a kívánságát is kitalálni?

Hoztam 5+1 ötletet, amelyek közül válogathatsz kedvedre, melyikkel leped meg idén a nagymamát, a nagybácsit, az unokatesót vagy a barátaidat pezsgő és desszert helyett karácsonykor.

Nagyszülőknek

A nagyszülőkre mindig lehet számítani az emlékek őrzésében, fotóalbum-lapozgatásban és persze az unokák kényeztetésben. Ők azok, akiknél minden, gyermekfotóból készült ötletet telitalálat. De másképp is kedveskedhetünk nekik. Szívesen emlékezünk vissza arra, hogy nagyszüleink még tudtak verset idézni, és mindig mókás igaz történeteket meséltek a vasárnapi ebédnél. Milyen jó lett volna, ha ezeket az emlékeket szóról szóra rögzíti valaki! Találtam erre egy lehetőséget. Egy olyan emlékkönyvet, amelyet a nagyszülők töltenek meg az emlékeikkel, hogy az unokáik gyerekei is lapozgathassák majd a kézzel írt emléknaplót 20-30 év múlva is.

ajándék, rokonok, karácsony, szülinap, macskás nő, élmény, zöldanya

Kép: Vidra Tekla

Egy könyv döntéshelyzetekre, bárkinek

Mindenkinek megvan a maga kedvenc könyve, amelyet szívesen látna szerettei könyvespolcán. Számomra ez Edith Eva Eger, a magyar származású amerikai pszichológus A döntés című bestsellere, amit szívből ajándékozok könyvmoly rokonaimnak, barátaimnak bármikor, bármilyen alkalomra. A cselekmény ideje tulajdonképpen egy egész emberöltőt ölel fel. De nemcsak az elbeszélő életének döntéshelyzeteiről szól, nem pusztán a világ történelmi döntéshelyzeteiről szól, hanem olyan hétköznapi családi problémákat elemez ki, amelyeket mindannyian átélünk nap mint nap, mégsem értjük.

ajándék, rokonok, karácsony, szülinap, macskás nő, élmény, zöldanya

Kép: Vidra Tekla

A macskás nő

Ugye mindenkinek van macskaimádó ismerőse?

Talán nekik a legkönnyebb ajándékot találni. Ha mégis kell egy kis segítség, bemutatom a kedvenc macskás társasjátékom. A Cat Lady tündéri kártyagyűjtő társas, kis helyen elfér, hordozható, gyerekkel, felnőttel könnyedén játszható. Kóbor cicák kedvében kell járnod, s természetesen az lesz a győztes, aki a legtökéletesebben szem előtt tartja a cicusok igényeit. Mert nem minden macska szereti ám az egeret.

ajándék, rokonok, karácsony, szülinap, macskás nő, élmény, zöldanya

Kép: Vidra Tekla

Szépségápolás, kényeztetés

A kádas fürdőzésre az anyák vágynak a legjobban, én az első sorban. A fürdőbomba klasszikus ajándék sellőknek és nem sellőknek egyaránt. Ismerek egy boltot, ahol olyat is találsz, amelynek az illata képes belengeni az egész lakást. Tökéletes kísérőajándék a bomba mellé a minimum egyórás gyerekfelügyelet, mécses vagy egy rózsakvarcos arcmasszírozó.

ajándék, rokonok, karácsony, szülinap, macskás nő, élmény, zöldanya

Kép: Pexels

Ökoajándék

Boldog vagyok, hogy egyre több barátom próbál kevesebb szemetet termelni. Én eme tevékenységet idén azzal támogattam meg, hogy mindenkinek újraszalvétát ajándékozok. Ez egy olyan szalvéta, amelybe évekig hajtogathatod a szendvicset, nem szóródik ki belőle a morzsa, nem kenődik szét a majonéz. Mosógépben is mosható, és nem termelsz vele szemetet. Amikor a férjem először kihajtogatta az irodában a szalvétát, és megterített az íróasztalon, csodájára jártak a kollégák. Azóta már nagymama is ezzel villog a kirándulásai során.

ajándék, rokonok, karácsony, szülinap, macskás nő, élmény, zöldanya

Kép: Vidra Tekla

Élmény ajándékba

Szeretek színházjegyet ajándékozni, egyszer találtam olcsón repülőjegyet is, de ez jelenleg kicsit rizikós választás. Annyi érdekes élményt kínál még az internet, hogy a Covid ellenére érdemes végigböngészni a lehetőségeket. Van olyan rokonom, aki évek óta ki szeretné kipróbálni az éleslövészetet, mások fantáziáját a halpedikűr izgatja. Szülinapi élmény keretében kipróbáltam már kerámiafestést, szappanfőzést, sétahajózást és lovasterápiát, lézerharcot és VR-parkot, szabadulószobát.

Egy kis bolondság

A karácsony a nagy zabálások ünnepe. De van olyan ismerősöd, aki megenné a bejgli után még a tücsköt-bogarat is? Nekem van. Találtam neki szárított currys és csokis rovart is, íme:

ajándék, rokonok, karácsony, szülinap, macskás nő, élmény, zöldanya

Kép: Vidra Tekla

Játékos ajándékbontás

Hozzávalók: síkesztyű, sapka, sál és sok kis hasznos vagy haszontalan ajándék alaposan becsomagolva.

Játékszabály: Halmozd az asztal közepére a csomagokat. Hívd a játékosokat az asztal köré. Az első játékos öltözzön be a téli hacukába. Add meg a kezdő jelet, kapcsold a karácsonyi Halleluját maximum hangerőre. Minden játékosnak két perce van arra, hogy miután felvette a kesztyűt, sálat, sapkát, megpróbálja kihámozni az ajándékot. Egy perc után tovább kell adnia a csomagot. A meglepetést az nyeri, aki teljesen meg tudja szabadítani a csomagolástól. Természetesen lehet személyessé tenni ezt a játékot is úgy, hogy kis levelet hagyunk a csomagokban arra vonatkozóan, valójában kinek szántuk, hogy minden játékos elnyerje méltó jutalmát.