web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Játszd újra!

– avagy visszakaphatom-e még valaha a fiatalságomat?

Játszd újra!  <br><p class='alcim'> – avagy visszakaphatom-e még valaha a fiatalságomat?</p>

Vajon mennyit tudunk megőrizni a fiatalkori önmagunkból? Nekem nagyon nehezen megy az elválás attól a lánytól, aki minden estéjét a zene és tánc bűvöletében élte, és aki sohasem lankadó izgalommal vetette bele magát a társasági életbe. Visszakaphatom-e még, akár csak néhány pillanatra is, a húszéves énemet?

Valamikor a 2000-es évek elején, egy világzenei koncerten

Tudtam, hogy nem ezt a ruhát kellett volna felvennem. Most egész végig igazgathatom magamon, behúzott hassal pedig hogy lehet táncolni, pláne üvöltve énekelni? Na mindegy, a derekamra kötöm a pulcsit, és akkor senki sem látja a problémás részeket. Vajon Ági eljön? Nem látom a tömegben. Pedig most már igazán alakulhatna a cimbalmos Bálinttal valami.

Hopp, megvan, mindjárt ideér a pulthoz, már integet is. Persze ő szuperül fest, mint mindig, nem látszik rajta a sok éjszakázás, ami az elmúlt hetek bulimennyiségének a következménye. Ibolya, gondolom, késik, csak ma érkezett vissza a koleszba. Vikiék már a színpadnál, de mi még iszunk gyorsan valami welcome drinket, hogy aztán bírjuk az egész estés pörgést. Reggelig haza sem megyünk.

 fiatalság, öregedés, ének, család, barátság

Kép: Paár Julianna

Egész jó helyet sikerült találni, innen mindenkit látok. Még a cuki szaxofonos fiút is. Hát őt aztán érdemes nézni, az biztos. Nála csak egyvalaki tündöklőbb a színpadon. Itt is van. Julcsa, a mi Julcsánk. Hogy lehet egy ilyen fiatal csaj ilyen dög? Mármint dögös. Ha nem szeretném ennyire, tuti utálnám. És a hangja! Bármeddig képes lennék hallgatni.

Kezdenek is. Az első dallamok… most minden elhomályosul… fogjuk meg egymás kezét! A varázslat megtörténik. Önkéntelenül törnek elő a számból a hangok, és már dúdolom is, először csak halkan, aztán egyre hangosabban, végül ahogy a torkomon kifér: „Rám néztél és elszédültem…” Lehet, a két feles az oka, de sírni tudnék. Olyan jó így együtt veletek, sose legyen vége! Mi aztán nem öregszünk meg, húszévesen enyém az egész világ!

 fiatalság, öregedés, ének, család, barátság

Kép: Paár Julianna

2021-ben, egy táncelőadáson

Tudtam, hogy nem ezt a ruhát kellett volna felvennem. Most egész végig igazgathatom magamon, hogy a kakaófolt ne látszódjon, ami nem jött ki teljesen Iluskám múltkori balesete óta. Na mindegy, a derekamra kötöm a pulcsit, és akkor senki sem látja a problémás részeket. Szerencsére a lánykáim gyönyörűek a pörgős, táncos szoknyájukban, mindenki őket csodálja, én meg még két kilót hízok a büszkeségtől.

Vajon Ági eljön? Nem látom a tömegben. Tegnap Illéske még beteg volt, és Bálint, nem hiszem, hogy otthon tudott vele maradni, annyi a fellépésük. Hopp, megvan, már látom is, mindhárom gyerek vele van. Persze ő most is szuperül fest, nem látszik rajta az évek óta tartó éjszakázás, pedig nagyon kicsi a korkülönbség a gyerekek között.

Ibolyáék, gondolom, késnek, csak tegnap este érkeztek Mohácsról, a fiúk régen látták már a nagyszüleiket. Vikiék már a színpadnál, ilyen nagy hassal nem is csodálom, hogy gyorsan foglaltak maguknak ülőhelyet. A szülésig már csak néhány hét van hátra. A kis Ágota meg úgyis a színpad előtt fogja végigtáncolni az egész koncertet.

 fiatalság, öregedés, ének, család, barátság

Kép: Paár Julianna

Egész jó helyet sikerült találni, innen mindenkit látok. Még a dögös táncosfiút is, aki Jancsi szerepét játssza az előadáson. Szerintem az anyukák fele tuti miatta jött ma ide. Nála csak egyvalaki tündöklőbb a színpadon. Itt is van. Julcsa, a mi Julcsánk.

Hogy lehet egy kétgyerekes anyuka ennyire fiatalos és ilyen dög? Mármint dögös. Ha nem szeretném ennyire, még mindig tutira utálnám. De egyre jobban szeretem. A hangját, a szépségét, a természetes kedvességét, a benne lobogó és el nem múló tüzet. Kezdenek is.

 fiatalság, öregedés, ének, család, barátság

Kép: Paár Julianna

Az első dallamok… most minden elhomályosul. Megfogom a lányaim kezét.

Nem is érzékelik, teljes bűvöletben nézik a színpadot, Julcsit, a táncoslányok pörgős szoknyáját, Jancsi legényt, a boszorkányokat, ördögöket, cipészeket és valamennyi szereplőt, aki csak megfordul a színpadon. A varázslat velük is megtörténik. És velem is. Újra és újra.

Lopva körbepillantok. Ibolya magához öleli a kisfiait, látom, hogy ő is dúdol, Viki végigsimít a nagy pocakján, és biztatóan hunyorít kislánya felé, mintha azt mondaná: „Táncolj csak nyugodtan.” Áginak éppen most karolja át a derekát Bálint, az utolsó pillanatban ő is ideért. Én is ráhajtom a fejem a férjem vállára, és már dúdolok is, először csak halkan, aztán egyre hangosabban, de végül csak elfullad a hangom, könnyek marják a torkom.

Nem bánom, csorduljon csak ki, annyi érzés szorul belém ebben a pillanatban, amit képtelenség bent tartani. Évek óta alig iszom alkoholt, terhesség, szülés, szoptatás, éjszakázás. Már nem kell innom a síráshoz. Olyan fájó a pillanat, de közben olyan szép is, és jó így együtt, veletek! Itt vannak a lánykori barátnők, Julcsi énekel, és én is énekelhetek, énekel a két kislányom is, először még szemérmesen, aztán egyre hangosabban: „Ezt a kerek erdőt járom én, ezt a barna kislányt várom én!”

Megöregszünk mindannyian, de közel negyvenévesen is lehet enyém a világ, még ha csak az a picike is, ami a családomat jelenti. A múltam és a jelenem eggyé válik, megmarad a folytonosság, és ebben a pillanatban nem rémít az évek múlása sem, hiszen kézzelfogható eredményei itt billegetik előttem szoknyás popójukat arra a zenére, amire évtizedekig tomboltam én magam is. Majd holnap szomorkodom a fiatalkorom elmúlásán, de most nem.

Tudjátok, mit? Julcsi, Ági, Ibolya, Viki és Ti, többi asszonyok! Mi aztán csak azért sem öregszünk meg, miénk a világ akárhány évesen is!

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Hirdetés

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Hirdetés