web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Így kösd le a gyerekedet mindennap

– trükkök és praktikák karantén idejére

Így kösd le a gyerekedet mindennap  <br><p class='alcim'> – trükkök és praktikák karantén idejére</p>

Ugyan tavaly tavasszal már rutint szerezhettünk az online oktatásban és abban is, hogyan tudjuk lekötni a gyermekeinket az állandó képernyő előtt ülés helyett, a szülőket újabb próbatétel elé állította az ismételt óvoda- és iskolabezárás. De gondoljunk csak bele, ha nekünk, felnőtteknek nehéz, milyen lehet a csemetéinknek! Botár Eszter, a Csemetém blog szerzője elárulja, hogyan lehet a legjobbat kihozni ebből a helyzetből.

Kihívás kihívás hátán – noha valamelyest megtanultuk, hogyan legyünk egy személyben anyák, apák és pedagógusok, még mindig nehéz. Nehéz, hiszen a mindennapjainkat nem így és nem ilyen rendszerben éljük. Lássuk csak! A hatéves, iskolába készülő óvodások szociális területeken szerezhetnek hátrányt, az első osztályos kisiskolások pedig gyakran kényszerülnek a számítógép elé, holott még a „tanulást” és a házifeladat-írást is tanulják. Néhány praktikus, kipróbált ötlettel azonban nagyon is sokat segíthetünk nekik – és persze magunknak is. Íme!

Fontos a napirend

Gyermekeink a mindennapjaikat születésüktől fogva egy jól kialakított napirend szerint töltik, ami jó esetben akkor sem változik, ha közösségbe kerülnek. Normál hétköznapokon reggel felkelünk, készülődünk, cipőt húzunk, és rohanó léptekkel vágtázunk, hogy időben beérjünk az óvodába, iskolába. Kialakított rutin szerint telnek a reggeleink és persze az estéink is, majd másnap, egy új nap kezdetén indul az egész elölről.

Karantén, gyerek, ötletek, játék, feladatok, playmobile

Kép: Pixabay

Tipp: Karantén vagy esetleges óvoda-iskola bezárás esetén is fontos, hogy kialakítsunk egy átmeneti napirendet a családunk számára. Most kimaradnak a reggeli rohanások, így együtt reggelizhet a család, sőt a kutyát is közösen vihetjük ki sétálni. Adjunk a napjainknak egy keretet, követve a fix programokat, mint például az online órák, esetleges edzések. Beszéljük meg közösen, mivel töltsük ki a fennmaradó időt, gondoljuk át, mivel tudnánk lekötni kisebb gyermekünket, amíg a nagyobb tanul, leckét ír.

Közös otthoni feladatok

Használjuk ki az otthonunk adta lehetőségeket gyermekeink tanítására! A házimunka ilyenkor még jobban tornyosulni látszik, az edények sokasága, a lakásban található felesleges poharak száma megnő, életterünk leamortizálódni látszik. Kiváló lehetőségünk adódik arra, hogy gyermekeinket bevonjuk az otthoni feladatokba.

Karantén, gyerek, ötletek, játék, feladatok

Kép: Pexels

Tipp: 4–6 éves gyermekeink a segítségünkre lehetnek a kisállatetetésben, az ágyazásban, étkezések után az asztal letörlésében, a tiszta ruha leszedésében a szárítóról és a zoknik párosításában is. 7–11 éves gyermekeink kivehetik a részüket a tükörtakarításból, a portörlésből, a törölköző- és ruhahajtogatásból, a növények gondozásából, de a porszívózásban is segíthetnek. Legyünk kreatívak a feladatadásban, és pozitívak, ösztönzőek a kivitelezésben! Hosszú távon nagyon fontos, és megtérül.

Közös játék

Sokan álltunk át otthoni munkavégzésre erre az időszakra. Online értekezleteken, megbeszéléseken kell részt vennünk, de ha éppen nem kényszerülünk elzárni magunkat a család többi tagjától, akkor is ránk férne néhány perc csönd és nyugalom. Ez, valljuk be, okozhat némi nehézséget, hiszen közben a gyermekeink energiával teli tombolnak, szeretnék a figyelmünket, a társaságunkat.

Karantén, gyerek, ötletek, játék, feladatok

Kép: Pexels

Tipp: A napi közös játék során kapcsolódhatunk a kicsikhez. Ez kezdetben lehet akár 10 perc, majd ahogy időnk engedi, emelhetjük az erre szánt időt. Ami nagyon fontos, hogy ha rászántuk magunkat a közös legóházépítésre vagy babázásra, akkor ne legyen velünk a telefonunk, nem zavarhat a lejárt mosógép vagy egy gyors üzenetváltás a kollégánkkal. A teljes figyelmünket szenteljük a gyermekekre, és élvezzük a közös játékot! Értékelni fogják, hogy velük vagyunk, hogy aktív részesei vagyunk a játéknak.

Kreatív, finommotorikát fejlesztő játékok

Gyermekeink otthoni tanulása mellett érdemes kis időt és figyelmet szentelni a kézügyességük, finommotorikájuk fejlesztésére. Szeptembertől iskolát kezdő és a számítógép előtt tanuló gyermekeinknek kifejezetten fontos, hogy kézügyességi, manipulációs játékokat játsszanak, így erősítve, ügyesítve a kezüket.

Karantén, gyerek, ötletek, játék, feladatok

Kép: Csemetém

Tipp: Remek terep erre a konyha. Segédkezhetnek a tésztagyúrásban, de készíthetünk nekik egyszerű só-liszt gyurmát is. Festhetünk együtt rizst, lencsét, babot, de akár tésztát is, különböző színű temperával, akrilfestékkel. Kis méretű zacskókba adagoljuk a száraz élelmiszert, majd nyomjuk rá a kívánt színű festéket. Összerázzuk, eloszlatjuk rajta a színeket, majd sütőpapírra terítjük. Ha időnk engedi, hagyjuk egy éjszaka száradni, de ha azonnal játszani szeretnénk vele, csak tegyük alacsony fokozaton pár percre a sütőbe, hogy kiszáradjon, és már indulhat is a gyömöszölés, dörzsölés, morzsolgatás. Írásfeladatok előtt az ujjaik bemelegítésére kiváló, többféle játéklehetőséget teremt.

Mozgás, szabad levegő

Az idei otthon tanulás idején szabadabban tudunk mozogni, több lehetőségünk van kint lenni a gyerekekkel. Mindennap szánjunk időt kimenni a természetbe, az udvarra, vagy egy rövid sétát tenni környékünkön. A mozgás az egész szervezetünkre, testünkre pozitív hatást gyakorol. Gyermekeink is koncentráltabban tudnak jelen lenni a feladataik során, és a fölös energiáikat is le tudják vezetni általa.

Karantén, gyerek, ötletek, játék, feladatok

Kép: Csemetém

Tipp: A szabadban töltött alkalmakhoz remek mindenféle keresőjáték. Ehhez szükség van egy előre elkészített listára (a kisebbeknek rajzolt listára) az elrejtett tárgyakról. Attól függően, hogy hol zajlik a játék, kereshetnek különböző színű, formájú tárgyakat, növényeket vagy azok részeit, de akár állatokat is. A megtalált/felfedezett dolgokat jelölhetik, vagy beírhatják a listájukba. Ez a játék a keresés izgalmán túl kiváló lehetőséget ad a gyermekeknek az őket körülvevő környezet alaposabb megfigyelésére is.

A játékokhoz letölthető anyagokért kattints a Csemetém Facebook-oldalára!

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit