web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Így játsszatok együtt a családdal húsvétkor

Így játsszatok együtt a családdal húsvétkor

A tavasz számomra az újjászületést, a feltöltődést és a természetközeliséget jelenti. Tavasz érkeztével elkezdtem növényeket vásárolni a lakásba, ültetni a lányaimmal, és a szomszédos virágüzletbe vagy a piacra is be-be kukkantok egy csokor tulipánért. Ötleteket mutatok, húsvétra.

Gyerekkoromból sok szép emlékem van a húsvét kapcsán. Az illatokkal és a színekkel teli ünnepi asztalon felsorakozó ételek különböző kavalkádja jut eszembe, azok sokfélesége, mégis harmóniája. A lányaimnak is olyan odaadással tudok áradozni arról, hogy nincs is jobb egy közös húsvéti reggelinél, amikor az édes kalácsot együtt esszük a füstös ízű, sós sonkával és a tojással, tormával és a friss tavaszi zöldségekkel.

A húsvéti tojáskeresés a kertben szinte élénken él az emlékezetemben. Ahogy nagymamám virágokkal teli kertjében keressük unokabátyámmal a csokitojásokat, majd ezeket hetekkel később is újra és újra eldugom barátnőimnek a házunk előtti füves területen, hogy megtalálják, majd kezdődhet újra a keresőjáték.

Amióta a lányaim megszülettek, minden évben szerveztem nekik itthonra húsvéti játékokat. Amennyiben élethelyzetünk azt megengedte, meghívtam erre az eseményre családtagjainkat és közeli barátainkat is, hogy együtt örüljünk ennek a sok szépnek.

Húsvét

Kép forrása: Botár Eszter

A múlt évben a húsvét is nagyon rendkívülire sikeredett. Készülődés, játék és izgalom volt, mint mindig, azonban a lezárások miatt szüleim csak a számítógép képernyőjén keresztül tudtak velünk lenni. Nem ülhettük együtt körbe a díszesen megterített asztalt, és lakásunkba zárva, a tojásokat is idebent kellett eldugni a lányoknak. Adok néhány tippet ahhoz, hogy most is jókedvűen, együtt töltsük a készülődést.

Otthoni húsvéti dekoráció készítése

Nagyobbik lányom 10 hónapos volt, amikor elkészítettem az első húsvéti dekorációnkat, amit eddig minden évben hagyományosan kitettünk a falra. Ehhez zsákszövetből zászlókat vágtam ki, és ráragasztottam fehér filcanyagból nyusziformákat. Végezetül a zászlókat hosszú szalagra rögzítettem, és ráragasztottam a vattapamacsokat is. Ha zsákszövet nem áll a rendelkezésre, akkor bármilyen más szövetanyagból vagy kemény anyagú papírból elkészíthetitek. Alkossátok meg gyermekeitekkel közösen, így nagyobb lesz az öröm, és tartósabb emlék marad a későbbiek során.

Húsvét, húsvéti dekoráció

Kép forrása: Botár Eszter

Természetes tojásfestés

Évek óta természetes anyagokkal igyekszem festeni a tojásokat, például hagymahéjjal, céklával, káposztával, kávéval, de akár teával vagy őrölt pirospaprikával is lehet kísérletezni; attól függ, milyen színt szeretnénk kapni. Mielőtt hozzáfognánk a festéshez, szükség van egy kis gyűjtögetésre a gyerekekkel. Fodros szélű leveleket, apró virágokat keressenek, amelyeket rá tudunk helyezni a tojásunkra, és a festés során szeretnénk, ha ilyen mintát kapnánk végezetül. Ha ezzel kész vagyunk, irány a konyha.

A megtisztított tojásokra ráhelyezzük a növényeket, majd befőttesgumival vagy vékony madzaggal rögzítjük. Végezetül kisebb harisnyadarabokba tesszük a tojásokat, hogy főzés során se mozduljanak el az edényben. Felteszünk vizet forrni, és hozzáadjuk a természetes színezékünket, amilyenre festeni szeretnénk a tojásokat. A tojásokat csak ezután tesszük bele a színezett vízbe egy kanál ecettel, így főzzük őket addig, amíg a kívánt színt elérjük.

Természetes tojásfestés, Húsvét

Kép forrása: Botár Eszter

Zokninyuszi készítése

Szerintem mindenki otthonában akad olyan gyerekzokni, amelynek elkallódott a párja. Kanállal rizst töltünk a zokniba, majd befőttesgumit kötünk a végére. Szükség van még egy gumira, amivel a nyuszi fejét alakítjuk ki. Késsel kettévágjuk a zokni lógó végét, így kapja meg a füleit. Filctollal díszíthetjük, rajzoljunk neki szemet, orrot, bajuszt.

Zokni nyuszi, Húsvét

Kép forrása: Botár Eszter

Villámjáték kindertojásokkal

Érdemes megtartani ilyenkor húsvét alkalmával a kindertojástartókat, legalább egy gyors játék elkészítéséhez a gyerekeknek. Tegyünk a tojásokba különféle apró tárgyakat, magokat. A tojások zörgetésével találják ki a gyerekek, hogy mit rejtettünk el bennük. Memóriajátékot is játszhatunk velük, ehhez azonban több tojásra van szükségünk. Ezek a játékok nagyon jól fejlesztik a figyelmet, a koncentrációt és a hallást is.

Villámjáték Kinder tojásokkal, Húsvét

Kép forrása: Botár Eszter

Családi, mozgásos játékötletek

Tavasz közeledtével lehetőségeinkhez mérten egyre többet tartózkodunk a szabad levegőn. Gyermekeink számára elengedhetetlen a mozgás, sóvárognak a játszóterezésért, előkerül újra a roller és a bicikli, különösen ebben a nehezített helyzetben, nagymértékben vágynak a társas kapcsolataikra, közös játékra. Készülhetünk családunk számára örömteli mozgásos játékot, amelyben garantált lesz a nevetés. És ha már egyszer gyűjtögettük a kindertojásokat, használjuk is azokat ehhez az ötlethez is. Nem lesz másra szükségünk csak papírra és ceruzára. Vágjuk fel cetlikre, majd írjunk rá különböző tavasszal kapcsolatos instrukciókat, például:

„Totyogj, mint egy kiskacsa!”
„Ugrálj, mint a nyuszi!”
„Repülj, mint a madár!”
„Nyújtózkodj, mint egy fa!”

Rejtsük ezeket egy-egy tojásba, és már kezdődhet is a mi kis házi színházi előadásunk.

Botár Eszter, a Csemetém oldal létrehozója

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit