web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Egyedülálló! szülők

Egyedülálló! szülők

Próbáltál már gyerekeket nevelni? És egyedül nevelni? Még ma is sokan gondolják úgy, hogy egyedülálló szülőnek lenni szégyen. Pedig a világon egyetlen olyan hely sincs, ahol ne lennének egyszülős családok, amelyek sokszor védőháló nélkül maradnak.

A családalapítás kezdetén nyilvánvalóan a legtöbb szülő nem akar egyedülálló lenni. Az egyszülőség általában valamilyen szerencsétlen körülmény miatt következik be: a legtöbbször, amit a statisztikák is alátámasztanak, a partner halála miatt. Mára azonban a házaspárral rendelkező szülők szakítása vagy válása is jelentősen növeli a statisztikát.

egyszülős, gyerek

Kép forrása: Pixabay

Mindenhol a világon

Ez a társadalmi probléma az egész világot sújtja, a rangsort többnyire a fejlett országok vezetik: az Egyesült Államokban a legmagasabb az egyszülős nevelés aránya, amit szorosan követ az Egyesült Királyság, Sao Torne & Principe szigete, valamint Oroszország és Dánia is. Az egyszülős nevelés aránya Afganisztánban (1%), Maliban (1%) és Törökországban (2%) a legalacsonyabb.

Magyarország a középmezőben helyezkedik el; a legtöbb gyermek – mintegy 470 000 – az anya gondozásában él tovább, amíg az apák kb. 70 000 gyermeket nevelnek. Ez esetben is statisztikai adatokra támaszkodtunk, hiszen az amerikai adatok ezt mutatják.

egyszülős, statisztika, térkép

Kép forrása: Statista

Egyedülálló szülők napja

Nagy múltra tekint vissza az egyszülős családok napja, amelyet azért alapítottak, hogy mindannyian tiszteleghessünk a gyermeküket egyedül nevelő apák és anyák előtt. Az Egyesült Államokban 1984-ben Janice Moglen írt egy cikket az egyszülőség nehézségeiről, abban reménykedve, hogy az egyedülálló szülők napja egyszer elnyerheti a külön elismerést. Ezt egyébként sokan összekapcsolják az anyák-apák napjával, noha nyilvánvalóan nem egyenértékű azzal.

Janice Moglen együttműködött a Partner Nélküli Szülők Szervezetével, és petíciót kezdeményezett az Egyedülálló Szülők napjának elismeréséért. Ennek hatására nyilvánította 1984-ben Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok egykori elnöke március 21-ét az egyszülős családok napjává.

Nagy kihívás

A gyermeknevelés a mai világban a kezdetektől a végéig nagy kihívást jelentő feladat. A szülők kizárólagos felelőssége, hogy az élet minden szakaszában megtanítsák gyermeküknek az élet jó és rossz oldalát. Ezért a nemes célért embert próbáló fáradságos munkával feladataikat megosztják, egymást támogatják, átsegítik a nehéz időszakon, és együtt osztoznak a gyermeknevelés örömében is. De képzeld csak el, milyen lehet az, amikor egy szülő egyedül neveli a gyermekeit!

Valódi szuperhősök

A legtöbb ember egyetértene abban, hogy az egyedülálló szülők olyanok, mint a valódi szuperhősök. Önmagában nehéz abba belegondolni is, hogy ezek a szülők hogyan találnak elegendő időt a nap folyamán arra, hogy mindent megtegyenek, amire szükség van – az orvoshoz járás, az óvoda, az iskola, a munka és minden egyéb között.

Mindamellett a felelősségük is egyedüli. Ezek a lelkek kettős kötelességet teljesítenek, megpróbálnak egyaránt anyák és apák lenni, egy személyben elégítik ki a gyermekek összes anyagi és érzelmi szükségletét.

Szégyen egyedülállónak lenni?

Az egyszülős családokat sokan továbbra is megbélyegzik, a társadalmi előítélet miatt gyakran úgy érzik, hogy ez egy igazi szégyen. Pedig sok oka lehet annak, hogy az emberek végül egyedül nevelik a gyermekeiket. Az egyik, hogy a másik szülő egyszerűen nem vállalta fel a gyermeket, vagy azért, mert elhunyt, vagy azért, mert a párkapcsolatában olyan mély konfliktusok voltak, hogy válás lett a vége. Nem számít, mi vezetett ide, egy személyben nehéz vállalni anya és apa szerepét.

Bizonyított, hogy az egyedülálló szülők is tudnak nagyon tehetséges embereket nevelni. Az egyedülálló szülők gyermekei közé tartozik Julia Roberts, Bradley Wiggins olimpiai bajnok és Adele is.

egyedülálló szülő, gyerek- egyszülős

Kép forrása: Pixabay

Fejezd ki a megbecsülésed!

A partnerrel rendelkező szülők sokszor nem tudják, hogyan viszonyuljanak egy egyedülálló szülőhöz. Szívesen segítenének, de nincsenek tisztában azzal, hol van az a határ, amikor az egyedülálló szülő nem tekinti sajnálatnak vagy a magánélet megsértésének.

A legjobb dolog, amit tehetsz, ha kifejezed támogatásodat, és tudatod velük, hogy mennyire nagyra értékeled őket. Legyen szó munkatársról, szomszédról, barátról vagy éppen családtagról.
Mondd el nekik, hogy felnézel rájuk azért, amit tesznek, és ott leszel, ha szükségük van rád. Egy ilyen gesztus nagyon sokat jelenthet, főleg, ha valaki éppen úgy érzi, hogy milyen rémes reggele volt, amikor megpróbálta gyermekét iskolába elindítani.

Sok egyedülálló szülőnek szerencséje van, és kap némi támogatást a családja részéről, testvérektől, nagyszülőktől.

Merj ünnepelni!

Végül is megérdemled. Ne félj megkérni egy szeretett személyt, hogy vigyázzon a gyermekedre. Kapcsolódj ki, és bátran kényeztesd magad! Nézhetsz filmet, vagy elmehetsz kirándulni. Természetesen úgy is dönthetsz, hogy ezt a napot akkor élvezed a legjobban, ha a gyermekeiddel töltöd.

Nem számít, mit csinálsz, ne feledd, hogy mindannyian gondolunk rád, és értékeljük, csodáljuk mindazt, amit csinálsz! Még azokon a napokon is, amikor úgy érzed, kudarcot vallasz, nézz körül, és a gyermeked mosolya azonnal erőt fog adni.

egyszülős, egyedülálló, család, szülő, egyszülős nap, világnap, egyedülálló anya, egyedülálló apa

Kép: Unsplash

Kérj segítséget!

Magyarországon működik egy egyszülős családokat segítő civil szervezet.

Farkas Erikát, az Egyszülős Központ ceglédi klubvezetőjét kértük meg, mondja el, miben tudnak segíteni a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek.

„Nem tagadható, hogy a gyermeknevelés nagy kihívás, ezt csak az nehezíti meg, ha valakinek nincs partnere, aki segítene. Az egyszülőssé válás viszonylag hirtelen következik be, és a család alap biztonságérzetét borítja fel. Egyszerre kell érzelmi és anyagi téren egyedül helytállniuk, stabilizálniuk és érzelmileg támogatniuk a gyermekeket. Mindamellett, hogy a mindennapi ügyeket intézniük kell, ez egy megterhelés.

Ráadásul mindez egy viszonylag hosszan tartó folyamat, amibe bekerülnek a szülők. Az első időszak nagyon nehéz, mivel a szülőnek egyszerre kell több feladatot egyedül ellátnia úgy, hogy lelkileg megtört. De a gyermekek érdekében hegyeket képesek megmozdítani.”

A klubvezető tippjei

  1. A szülő először saját magát tegye rendbe. Próbálja meg minél előbb elfogadni, hogy egyedül van, és ez csak egy átmeneti állapot. Ezt a legnehezebb érzelmileg feldolgozni, de ne legyen emiatt bűntudata és szégyenérzete!
  2. Legyen nyitott, és kérjen bátran segítséget!
  3. Minél hamarabb csatlakozzon az egyedülálló szülők csapatához; a közösség ereje sok erőt ad, nem fogja úgy érezni, hogy egyedül van, különösen a mai járványügyi helyzetben. Támogatást kaphat más szülőktől, akik esetleg már előrébb tartanak, mint ő.

Jó tudni: az Egyszülős Központ ingyen segítséget nyújt a munka világába való visszatérésben, jogi és munkaügyi témákban, gyermekfelügyeletben, korrepetálásban, de számos programon is részt vehetnek a regisztrált tagok. Az alábbi linken többet is megtudhatsz.

Az egyedülálló anyáknak küldött 15 üzenetünket itt tudod elolvasni.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit