web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

Gyerekkel a Dunakanyarban

– a legjobb helyek, amelyeket gyerekkel is bevállalhatsz

Gyerekkel a Dunakanyarban  <br><p class='alcim'> – a legjobb helyek, amelyeket gyerekkel is bevállalhatsz</p>

Kimozdulnál a gyerekkel, de ötleted sincsen, hogy hová menjetek? Budapesttől legfeljebb egyórás túratippet keresel? Olyan helyet, ami akár tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető? Íme, néhány tuti hely, amelyek megfelelnek az elképzeléseidnek.

Visegrád

Mind történelmileg, mind a természeti látnivalók tekintetében is az egyik leggazdagabb városunk. Itt található a híres Királyi Palota, a csoda szép Fellegvár és a Salamon-torony is. Egy gyerek számára hatalmas élmény visszaröppeni az időben, és belecsöppeni Mátyás király udvarába. Érdemes előre felkészülni néhány történelmi érdekességből, a gyerekek teljesen át fogják élni a hallottakat.

Sajnos a járványhelyzet miatt jelenleg a vár zárva van, de bízzunk a mielőbbi nyitásban. Érdemes megnézni a Mátyás király történelmi játszóparkot is, igaz, ez fizetős, de egyszer érdemes bemenni a srácokkal. Akinek pedig a gyermeke az állatokért rajong, annak ajánlom a Mogyoró-hegyi Vadasparkot. Az egyik legszebb panoráma a Prédikálószékről nyílik, Visegrádról több túraútvonal is indul erre.

A visegrádi pisztrángos halastavat ne hagyjátok ki! Ide érdemes délelőtt menni, mert akkor még jó sok hal van a tóban, a gyerekek is imádják, hiszen saját maguk kifoghatják a halacskákat, amelyeket meg is sütnek a családnak ott helyben, az Ördögmalom étteremben. Kocsival csupán egyórás út Budapestről, aki pedig tömegközlekedéssel jönne, annak a hajóutat ajánlom (a járványügyi helyzet miatt ideiglenesen ez is zárva tart).

Visegrád, Pisztrángos-tó

Pisztrángos-tó

Szentendre

Ez az a hely, amit babakocsival is szívből ajánlok. Igazi kulturális központ, egymás után különféle kiállítóhelyekkel és múzeumokkal. Rengeteg kézműves termék közül választhatunk, és méltán híresek az itteni fagyizók és lángosozók is.

Ha nem is sétálunk a macskaköves utcákon, hanem csak a Duna-parton korzózunk a gyerekekkel, már azért is megéri ellátogatni ide. A parti részt teljesen kiépítették, azaz lehet enni-inni is, és még homokozót is tettek az egyik partszakaszhoz. Nagyon közel van Budapesthez (autóval és HÉV-vel is könnyen megközelíthető), így akár hétköznapi kiruccanásra is tökéletesen alkalmas.

Szentendre

Szentendre

Zebegény

Erről a helyről elsőre mindig a Sárkányfesztivál jut eszembe, amin minden évben részt veszünk. Kiváló program, a gyerekek sárkányt készíthetnek, majd eregethetnek, és bizony már az egészen pici gyerekek is élvezettel irányítják a sárkányokat a szélben.

Érdemes felmászni a Kós Károly-kilátóhoz, amely nincsen nagyon bent az erdőben, könnyen mászható, így élvezetes, rövid program a gyerekek számára is. Ha már itt vagyunk, a Duna-partot se hagyjuk ki, ahol önfeledt játék veszi kezdetét, és egy jó kis piknikezésre is szuper hely. A parton található Dőry-kastélyt teljesen felújítottak, sajnos nem látogatható, de kívülről is igazán impozáns épület.

Tuti túratipp: körtúra a Remete-barlanghoz és a Julianus barát toronyhoz a Hegyes-tetőn. Ez a túra 11 km hosszú, inkább iskolásokkal érdemes bevállalni a túrát, mert a Remete-barlanghoz vezető út elég meredek.

Zebegény, gyerekkel

Zebegény

Kisoroszi

A Szentendrei-sziget északi végében, Kisorosziban egynapos kirándulást ajánlok. A sziget csúcsa okkal vált híressé. Itt aztán lehet homokozni, sarazni, piknikezni, labdázni a gyerekekkel, a hatalmas homokpadja igazán alkalmas pihenésre, lazulásra, ahol önfeledten együtt lehet a család. Újpest-Városkaputól távolsági busszal érdemes Tahitótfalura utazni, majd onnan Kisorosziba, a 898-as busszal.

Kisoroszi

Kisoroszi

Dömös

Kirándulás a Rám-szakadékhoz. A túra Dömösről indul, mindenképpen iskoláskorú gyermekkel rendelkező családoknak ajánlom, hiszen egyike a legnehezebben járható turistaútvonalaknak itthon. Csak szép időben induljunk neki, mert itt csúszás- és omlásveszély is elképzelhető. A természeti szépsége miatt viszont mindenképpen érdemes megnézni.

A szurdokban állandóan csörgedezik a víz, úgy érezzük magunkat, mint egy elvarázsolt erdőben, kitalálhatunk együtt egy jó kis történetet kincsekről és elvarázsolt lényekről. A völgy alsó és felső bejáratnál is pihenőhelyeket építettek ki, amelyek tökéletesen alkalmasak piknikezésre.

Dömös

Dömös

Miért jó a Dunakanyart választani?

Mert itt lehet kenutúrázni
Esztergom, Dömös, Nagymaros, Visegrád, Szentendre mind alkalmas fél- vagy akár egynapos vízitúrázásra. Érdemes túravezetővel indulni, ha nincsen tapasztalatunk, mivel a Duna eléggé kiszámíthatatlan.

Lehet biciklitúrázni
Kerékpározhatunk Szentendrére, sőt egészen Visegrádig is, akár körtúrát is tehetünk, és visszafelé Pilisszentlászlón keresztül jövünk, bár ez így már 42 km-es túra, inkább nagyobb gyerekekkel ajánlott. Viszont a kisebb távokra már akár óvodáskorúakkal is mehetünk.

Budapestről végig kiépített bicikliút vezet. Vác, Verőce, Nagymaros, Zebegény és Szob között teljesen kiépített a bicikliút, a táv körülbelül 40 km; nagyobb iskoláskorú gyerekekkel ajánlott. Nagymaroson igazi családbarát pihenőhelyet alakítottak ki kondiparkkal, játszótérrel, padokkal. Ezt az utat Beatrix királynő kerékpárútjának is szokták nevezni.

Titkos infó: itt húzódik egy alagút, át Visegrádra, ami előzetes egyeztetés alapján járható.

Kisvonatozás a Börzsönyben

Bezina-völgy Erdei Vasút: Szob–Nagyirtáspuszta. 8 km hosszú szakaszon kanyarog végig. Ők biztosan üzemelnek idén is, amint a korlátozások megszűnnek. Nagyirtáspusztához közel található a Szent Orbán Erdei Wellness Hotel, ahol érdemes megpihenni, és enni egy jót, miközben a gyerekek a szabadban élvezhetik a játszóteret.

Nagybörzsöny Erdei Vasút: NagybörzsönyNagyirtáspuszta. Ha erre járunk, feltétlen próbáljuk ki. A gyerekek imádni fogják.
A Királyrét Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút vonalain jelenleg felújítási munkálatok zajlanak.

Szent Orbán Erdei Wellness Hotel

Börzsöny – Szent Orbán Erdei Wellness Hotel

Királyrét

A Hiúz Házat érdemes megnézni, és beszerezeni a tanösvényfüzetet. A tanösvény kilenc állomásból áll, hároméves kor feletti gyermekkel teljesen járható, nem hosszú az út (2-3 km). Nagy kedvenc a kis tavacska, amely piknikezésre kiváló. A kisvasút sajnos nem közlekedik, mert felújítási munkálatok zajlanak.

Királyrét

Királyrét

Katalinpuszta

Hatalmas parkoló, kirándulóközpont interaktív kiállítással, minivonat, játszótér, piknikező, vadaspark és Hangya Dani, aki megismerteti a gyerekeket az erdő rejtelmeivel, várja a kirándulókat. Van egy kisebb ovisok számára kialakított tanösvény, ami néhány 100 m-es, ezt akár egy kétévessel is végig lehet sétálni a kis tó mentén. A zöld színű T betűs turistaútvonalon kb. 8 km hosszú, és 200 m-es a szintkülönbség; a táj igazán változatos, a legnagyobb kaland benne a fahídon való átkelés.

Katalinpuszta

Katalinpuszta

Törökmező

Nagyon gazdag látnivalókban: Havanna-forrás vagy Korompa-patak. Itt található egy vízgyűjtő is, amely horgásztóként üzemel. A Törökmező Turistaház és Kalandpark mellett egy kis vadaspark (TörökmeZOO néven) és játszótér is kellőképpen lefoglalja a gyerekeket.

Törökmező

Törökmező

Törökmező

TörökmeZOO

Törökmező

TörökmeZOO

Ez még mindig csak egy icipici része azoknak a csodás helyeknek, amelyeket a Dunakanyar rejt. Menjetek ki a szabadba a gyerekekkel, és nézzétek meg hazánk szépségeit!

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit