web analytics

Válassza az Oldal lehetőséget

8+1 extrém családi programtipp, amit a legkisebbek is imádni fognak

8+1 extrém családi programtipp, amit a legkisebbek is imádni fognak

Hallottál már a lombkorona-tanösvényekről? És azt tudtad, hogy Magyarországon is van ilyen, ráadásul nem is egy? Itt az ideje, hogy  újfajta élménnyel bővítsd a listád, amiről most mindent megtudhatsz – csokorba gyűjtöttük a legkülönlegesebb helyeket.

A koronavírus-járvány egyik pozitív hatása, hogy sokakban felerősödött az, hogy mennyire jó is a szabadban eltölteni a családdal egy csodás napot. Ha szeretnéd bővíteni a kirándulási listádat egy újfajta élménnyel, akkor érdemes jobban megismerni a hazánkban is egyre népszerűbb lombkorona-tanösvényeket.

lombkorona ösvény, lombkorona tanösvényekről, kirándulás, túra, családi program, természet

Kép: Pajor Csilla

Makói lombkoronasétány

Az ország leghíresebb lombkoronaösvénye a makói sétány. A gyerekeknek tuti kedvence lesz, hiszen itt egy függőhíd ível át, a kilátótoronyban pedig szuper kilátás tárul a szemünk elé. A legjobb, hogy a szakasz végén akár csúszdán is lejuthatunk, aztán az árnyas Hagymateraszon szusszanhatunk egyet. A tanösvényt 10 szakaszra osztották, ezáltal különböző információkat lehet megtudni a fák, a madarak, az erdei állatok és a növények élővilágáról.

Sás-völgyi lombkorona-tanösvény

A Mecsekben ingyenesen látogatható hazánk legrövidebb lombkorona-tanösvénye. Hetvehely közelében található, a falu szélétől a piros négyzet jelzést követve juthatunk (kb. 2,5 km távolságra) el az ösvényhez, így gyerekekkel is könnyen megközelíthető, és babakocsival is járható az útszakasz. A kicsik számára kialakítottak egy gólyafészket, valamint cinke- és denevérodút, ahova bemászva megtapasztalhatják, hogyan élhetnek ott az állatok. Mellette található az Erdő Háza, amit ki is lehet bérelni nagyobb társaságok számára, ha egy kis elszigetelt pihenésre vágyunk.

lombkorona ösvény, lombkorona tanösvényekről, kirándulás, túra, családi program, természet

Kép: Pajor Csilla

FONTOS! A lombkorona-tanösvények zárva tartanak esőzés esetén.

Ipolytarnóci lombkorona-tanösvény

Itt egész napos programkavalkád várja a családot: Visitor Centre, kőzetpark, kőszikla- és biológiai ösvény, geológiai tanösvény, valamint miocén erdő (arborétum). A lombsétány alatti ösvényen a gyermekek mesterségesen kialakított madárfészkeket, rókalyukat és denevérbarlangot fedezhetnek fel.

Kaszói lombkorona-tanösvény

A környéken 4 tanösvény is található. Az Öregerdő tanösvény kb. 1, a Fafaj- és vadismereti tanösvény kb. 3 km hosszú, és 16 információs tábla segítségével mutatja be az erdő élővilágát. Az Erdőkerülő tanösvény majdnem 1 km hosszú, és 10 állomásból áll. A kisvasútnál alakították ki a Kaszói Kirándulóközpontot játszótérrel, kerti tóval, sövénylabirintussal, füves focipályával és több kiépített tűzrakó hellyel. Szintén egész napos, kiváló hétvégi programlehetőség.

Hazánk lombkorona-tanösvényei

Tanösvény neve

Nyitvatartás

Hossz

Magasság

Árak

Távolság Budapesttől

Makói

P-V: 10:00-18:00

191 m

10-18 m

ingyenes

200 km

Sás-völgy

Szabadon látogatható

50 m

6 m

ingyenes

200 km

Kaszó

Szabadon látogatható

124 m

9 m

ingyenes

230 km

Lengyel Annafürdői

30 m

8-10 m

ingyenes

180 km

Karcagi parkerdő

Szabadon látogatható

314 m

6 m

ingyenes

180 km

Pannonhalma

változó

80 m

14 m

ingyenes

140 km

Gyomaendrőd (átmenetileg zárva)

változó

1 km

15 m

600, Ft

180 km

Jeli arborétum

változó

130 m

10 m

1200,- Ft

180 km

Ipolytornác

(átmenetileg zárva)

10:00-16:00 (hétfőn zárva)

150 m

8-10 m

1150,- Ft

160 km

Lengyel – Annafürdői lombkorona-tanösvény

A park majdnem százhektáros, ahol egy erdei iskola is működik. Nem messze innen vadaspark, erdei játszótér és interaktív táblák – amelyek lekötik a gyerekek figyelmét, és segítenek a környezettudatos szemléletmód kialakításában, lekötik a gyerekek figyelmét, illetve segítenek a környezettudatos szemléletmód kialakításában – várják a gyerekeket. A lombkoronaösvény egy szurdokon halad át, így pazar kilátás tárul a szemünk elé.

lombkorona ösvény, lombkorona tanösvényekről, kirándulás, túra, családi program, természet

Kép: Pajor Csilla

Karcagi lombkoronasétány

E sétány 40 interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék hely- és tájtörténetét. Mellette pihenőpadok és egy szuper játszótér köti le az egész család figyelmét. A Sporttelep melletti parkoló oldalában mosdó is van. A lombkoronasétány környezetében kutyát sétáltatni tilos!

5+1 ok, amiért érdemes lombkoronaösvényt látogatni

  • Jó levegőn, a természetben kirándulhatunk.
  • Új élménnyel gazdagodik a család.
  • Izgalmas, kalandokban bővelkedő programot ígér.
  • Minőségű idő tölthet együtt a család.
  • Testközelből ismerkedhetünk meg a fák lombkoronaszintjével és élővilágával, valamint megannyi interaktív táblával találkozhatunk.
  • Csúszdák, játszóterek teszik még változatosabbá a túrát.

Pannonhalmi lombkorona-tanösvény

A főapátság legújabb látványossága ez a fantasztikus, 80 méter hosszú lombkoronasétány, amely halat formáz – mint keresztény szimbólum –; innen csodás kilátás nyílik a tájra. A legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méter magasan fekszik. Kerekesszékkel is bejárható.

lombkorona ösvény, lombkorona tanösvényekről, kirándulás, túra, családi program, természet

Kép: Pajor Csilla

Gyomaendrődi lombkoronasétány

A szervezet különlegessége, hogy többszintes. A legfelső kilátórésznél a felület átlátszó, így tényleg olyan, mintha 15 méteres magasságban „lebegnénk” a lombkoronaszinten. Igazi interaktív kikapcsolódás az egész családnak, főleg a játékos tanösvénytáblákkal. Csónakázásra is van lehetőség, amit nem szabad kihagyni a gyerekekkel.

Jeli lombkoronasétány

A Jeli Varázskertben (az arborétum területén) található a 130 méter hosszú lombkoronasétány, amely bemutatja az Óriások erdejét. A gyerekek számára igazi élmény a spirálcsúszda. A sétányhoz egy akadálymentesített völgyhíd is tartozik, amely tolószékkel és babakocsival is bejárható. Egész napos kirándulásnak tökéletes.

 

 

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Közösség

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit