Sok szülő az ünnepi időszakban szabályosan rágörcsöl arra, hogy megvalósítsa a tökéletes karácsonyt. De vajon létezik ilyen, és tényleg egy csapásra elérhető? Örvendetes hír, hogy tudatossággal és odafigyeléssel jó lépést tehetünk a békés, meghitt ünnepek felé. Íme öt tanács, amellyel garantáltan elkerülhető, hogy a kisgyermekek idegrendszere telítődjön, és robbanjon a hisztibomba karácsonykor.

1. Az idő láthatóvá tétele

A kisgyermekek számára az idő egy megfoghatatlan valami, amit vizualizálni kell számukra ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, hogy tudják, mikor mi következik. Ellenkező esetben folyamatosan gyűlni fog bennük a feszültség, hiszen nincs számukra kapaszkodó a mindennapokban. Tökéletes módszer lehet ebben az adventi naptár, a lineáris naptár és a hetirend-tábla is, amelyek mindegyike alkalmas a visszaszámolásra, az aznapi, ünnepre hangoló programok piktogramokon, kis rajzokon történő megjelentetésére. Adhatunk a gyermekünknek kellő önállóságot is a naptárak kezelésében. Esténként áthúzhatja az eltelt napot, vagy átrakhatja reggel a jelölőgombot az aznapi eseményekre.

hiszti, karácsony, békés ünnep, tippek, ünnepvárás

Kép: Canva

2. Ünnepi szokások kialakítása

Az ünnepi szokások kialakítása éveken át tart, nem egy karácsony alatt lesz olyan, mint amilyet megálmodtunk. Érdemes minden évben ugyanazokat a szokásokat elővennünk, ezeket pedig akár az adventi naptárba is belecsempészhetjük. Az adventi elcsendesedés, a közös gyertyagyújtás, a mézeskalácssütés eleinte szokássá, később családi hagyománnyá válik, ami megadja az ünnep igazi hangulatát. Bizonyára te is fel tudsz idézni olyan gyermekkori emléket, amely visszatérő volt az ünnepi időszakban – s máig sem karácsony a karácsony nélküle. Ezeket az emlékeket teremted most meg gyermekednek!

hiszti, karácsony, békés ünnep, tippek, ünnepvárás

Kép: Canva

3. Stresszmentes csomagolás

Arról már egy korábbi cikkünkben írtunk, hogy ajándékválasztásnál a legfontosabb, hogy a gyermek aktuális igényeit vegyük figyelembe – így hosszú távú pozitív emléke lesz az ünnepről is. Ám hasznos tudnunk azt is, hogy az ajándékok csomagolásával is sokat segíthetünk a felesleges stresszhelyzetek elkerülésén. Csomagoljunk úgy, hogy gyermekünk egyedül is ki tudja bontani azt, s a benne lévő tárgyat azonnal használatba tudja venni – például vegyük ki az eredeti csomagolásból, vágjuk le a címkéket, tegyünk bele elemet stb.

hiszti, karácsony, békés ünnep, tippek, ünnepvárás

Kép: Canva

4. A napirend keretet ad karácsonykor is

Szenteste és karácsonykor is az ünnepi szokásokat a gyermek napirendjéhez igazítsuk. Kisgyermekes családok esetében érdemes vacsora vagy ebéd előtt ajándékozni, hiszen a kicsiknek hatalmas kihívás hosszú időn át ellenállni a fa alatt sorakozó csomagoknak. Minél tovább húzzuk a húrt, a gyermekek idegrendszere annál hamarabb telítődik és robban. Ha szükséges, legyünk kompromisszumkészek, adjunk nekik választási lehetőséget, így könnyebben elkerülhető a hiszti.

A szenteste ajándékozási logisztikáját egyszerűen megoldhatjuk. Ha nem szeretnénk azt, hogy a gyermekek számára az ünnep csak az ajándékok mennyiségéről szóljon, egyszerre mindig egyvalaki bontsa ki az ajándékát, így láthatjuk egymás reakcióit, örömét, s átadjuk azt a tapasztalatot, hogy amit kaptam, az értékes, megbecsülendő – hisz szeretetből kaptam, és az enyémnek is örültek, megbecsülik.

hiszti, karácsony, békés ünnep, tippek, ünnepvárás

Kép: Canva

+1: Amikor borult a bili

A feszült várakozást és izgalmat jól levezethetjük azzal, ha minden feladatunkba bevonjuk őt, s igyekszünk önállóságot biztosítani neki a feladatokon belül, hogy arra koncentráljon, érezze, hogy értékes, és nem „csak útban van”.

Ha valamilyen oknál fogva mégis robban a gyermekünk, először hagyjuk, hogy kiadja magából a dühét, aztán kapcsolódjunk vele. Hallgassuk meg, hogy mi a problémája, kérdezzük meg, miként tudunk segíteni neki abban, hogy jobban érezze magát. Nyugtassuk meg, és csak ezt követően beszéljük meg, hogyan tovább. Ha valamire mindenképpen nemet kell mondanunk, fontos, hogy annak észszerű oka legyen, és ezt meg is értse a gyermekünk.