15 perces bolognai spagetti

15 perces bolognai spagetti

Szeretjük a bolognait, mindig friss hússal készítem. Most azonban nem vettem. Viszont volt otthon répa, fehér zöldség – ami általában mindig van – így csináltam egy bolognait, hús nélkül. A gyerekek ugyanúgy benyomtak, mint máskor a húsos verziót.

VAcsorát de gyorsat!

A nap végén, mikor az összes gyereket összeszedtem oviból, bölcsiből, a cél, hogy minőségi időt tölthessek velük. Vidáman, visítás nélkül, kötetlenül, könnyedén.
Na igen, de be kell terveznem a vacsorát is. Hiába esznek egyfolytában. Mert én még nem láttam olyan gyereket, aki úgy jött volna ki az oviból, vagy bölcsiből, hogy ne legyen rettentő éhes, hiába pár perce uzsonnázott. Ünnepi evések lehetnek ezek. Valami finomsággal megünnepeljük a találkozást.

Mikor a gyerek az áfonyát túrja a szájába a játszón, én már azon gondolkozom, mi legyen a vacsora. Mert sok időm nem lesz.

A nap végére valahogy hazaráncigáljuk magunkat a lakásba, szabadtérről zárt térbe…jöhet a vacsora.

Az együttfőzés szép dolog, jó program, de ha gyors vacsorát akarsz, akkor magadban, nagyon gyorsan, sutyiban összedobod a kaját, hogy ne vegyék észre a kölykök.

Hozzávalók

2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 répa
2 fehérrépa
egy fehérrépányi zellergumo darab
1 db paradicsom konzerv
oregánó
bazsalikom
só, bors
+
teljeskiörlésű, bio tészta
sajt a tálaláshoz

perc alatt kész

Először is: nagy fazékba vizet töltök, feldobom a tűzhelyre. Ha felforrt, sózom, olajat öntök bele és beleteszem a tésztát. Mert mire megfő a tészta, kész lesz a ragu.

Így készül a bolognai ragu:

A leghosszabb idő a pucolás. Kb 3 perc. A hagymákkal kezdem, ekkor még nem vesznek észre a gyerekek.
Mikor a répát kezdem pucolni, valamelyik kiszúrja. Pucolok nekik egyet-egyet, az kitart az előkészületek alatt.

A vöröshagymákat felaprítom apró kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre, majdnem hogy gyalulom a késsel.
A vöröshagymát forró olajra dobom egy nagy serpenyőben. Míg pirul, a zöldségeket nem vágogatom, beledobom a nutribulletbe (vagy bármilyen aprítóba) és 3 másodperc alatt kész, olyan állaga lesz, mint a darált húsnak.

A zúgás miatt ismét figyelmet kapok a gyerekeimtől, mindenáron felülnek a konyhapultra és megnézik, hogy mi történik. De itt már csak borogatok, kevergetek. Késsel nem is dolgozom. Könnyű rájuk figyelni.
Rárakom a hagymára a zöldségeket, rá a fűszereket, majd a fokhagymával együtt pirítom kicsit. Hozzákeverem a paradicsomszószt. (Ha édesszájúak vagytok – ketchuposok – egy evőkanálnyi cukrot tehetsz bele)

Addig pirítom a ragut, míg sült paradicsom illatot nem érzek, majd vizet rakok rá, egy kevesett a lobogó sós spagetti léből is.
Ilyenkor már vadul megy a kóstoltatás, felváltva jönnek egy kis ízlelésért, hisz nagyon finom illata van a jó tésztának és a paradicsomos bazsalikomos mixnek.

Összefőzöm, leszűröm a tésztát és kész:

Együtt megterítünk, mindenki önállóan szed magának, a csipesszel, persze… Összevesznek a sajton, majd vidáman megkajálunk.

Vége. Még bevásárlással sem bajlódtam és egészséges, főtt került az asztalra lemondások nélkül.

Hirdetés

Közösség

Hirdetés

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Az "Örökbe Fogadok Egy Ovit" védjegyoltalom alatt áll a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A kifejezés és a logo használata engedélyhez kötött.