A gyermeked folyton arra kér, hogy készíts valami finomságot, mondjuk, olyan túrós batyut, mint amilyen a nagyié? Ráadásul még a gluténmentességre is oda kell figyelned? Akkor elő Átol Tibor receptjével – már mutatjuk is!
E töltött batyu eredetileg élesztős-leveles tésztából készül, de Átol Tibor – Gluténmentes Séf egyszerűsített, kelt tésztás túrós táskája ugyanolyan mennyei, ráadásul hamarabb el is készül. És nem utolsósorban pont olyan lesz, mint amilyet a mama süt.
A tészta hozzávalói:
- 250 g Schar mix B
- 50 g cukor
- 3 g porélesztő (Haas, Dr. Oetker, Budafoki)
- 165 g folyadék, amiből 80 g víz és 85 g tej
- 25 g vaj
- 1 db L-es méretű tojás + 1 tojás a lekenéshez
- rizsliszt a szóráshoz
A töltelék hozzávalói:
- 150 g félzsíros túró
- 50 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- 1-1 g citrom és narancs héja reszelve
- 30 g mazsola
Elkészítése:
A töltelékhez a mazsolát 3-5 percre beáztatjuk, majd folyó víz alatt, szűrőben alaposan lemossuk, illetve lecsepegtetjük. A többi hozzávalót egy tálba mérjük és összekeverjük, a felhasználás előtt a mazsolát is hozzáadjuk.

A tésztához az élesztőt egy tálkába mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő „beindul”. Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá. Öt perc dagasztás után a rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk. A tészta lágy és ragacsos lesz, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni! A keverőtálat borítsuk rá, és 35 percig pihentessük.

Ezt követően nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, pár mozdulattal gyúrjuk át, és formáljunk gombócot belőle.
A tésztát tegyük át a zsiradékkal megkent sütőpapírra, és 20×30 cm-es méretűre nyújtsuk ki. Csak akkor szórjuk meg kevés liszttel, ha ragadna a tészta a sodrófához. Olajozott pengéjű késsel 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, így 6 négyzetünk lesz.

A túrótölteléket 6 egyenlő részre osztjuk, majd egy adagot az egyik tésztanégyzet közepére halmozunk. A négyzetek egymással szemközti sarkait hajtsuk fel úgy, hogy egymást kissé átfedjék, majd az utolsó fület is felhajtva a közepét enyhén nyomjuk meg. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A leeső részeket összegyúrhatjuk, kinyújthatjuk, a maradék tölteléket rákenhetjük, és csigaként feltekerhetjük. Lekenjük az egész felvert tojással, majd szobahőmérsékleten 20 percig kelesztjük.

A tésztát 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő erősen sütőfüggő, lehet több és kevesebb is! A sütőből kivéve tegyük rácsra, még melegen, ecset segítségével kenjük át kevés tejjel, és amikor kihűlt, szórjuk meg porcukorral.