web analytics
2022, 29 május, vasárnap
Nincs találat
Összes találat
Anyamagazin
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
Anyamagazin

Egyszerű, kelt tésztás túrós batyu gluténmentesen

Hrdina-Bárány Zsuzsi Írta Hrdina-Bárány Zsuzsi
2021.10.07.
in AnyaMenü
Olvasási idő: 3 perc
Egyszerű, kelt tésztás túrós batyu gluténmentesen
Megosztás Facebookon

A gyermeked folyton arra kér, hogy készíts valami finomságot, mondjuk, olyan túrós batyut, mint amilyen a nagyié? Ráadásul még a gluténmentességre is oda kell figyelned? Akkor elő Átol Tibor receptjével – már mutatjuk is!

E töltött batyu eredetileg élesztős-leveles tésztából készül, de Átol Tibor – Gluténmentes Séf egyszerűsített, kelt tésztás túrós táskája ugyanolyan mennyei, ráadásul hamarabb el is készül. És nem utolsósorban pont olyan lesz, mint amilyet a mama süt.

A tészta hozzávalói:

  • 250 g Schar mix B
  • 50 g cukor
  • 3 g porélesztő (Haas, Dr. Oetker, Budafoki)
  • 165 g folyadék, amiből 80 g víz és 85 g tej
  • 25 g vaj
  • 1 db L-es méretű tojás + 1 tojás a lekenéshez
  • rizsliszt a szóráshoz

A töltelék hozzávalói:

  • 150 g félzsíros túró
  • 50 g cukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • 1-1 g citrom és narancs héja reszelve
  • 30 g mazsola

Elkészítése:

A töltelékhez a mazsolát 3-5 percre beáztatjuk, majd folyó víz alatt, szűrőben alaposan lemossuk, illetve lecsepegtetjük. A többi hozzávalót egy tálba mérjük és összekeverjük, a felhasználás előtt a mazsolát is hozzáadjuk.

mazsola, túrós batyu, kelt tészta, nagyi sütije, gluténmentes, túrós recept
Kép: Pixabay

A tésztához az élesztőt egy tálkába mérjük, hozzáadjuk a cukrot és a folyadék felét. A tészta minden hozzávalóját, a tojást is, 30-40 fokra előmelegített sütőbe tesszük annyi időre, amíg az élesztő „beindul”. Ezután a vaj kivételével minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk, elkezdjük dagasztani, közben a vajat vékony sugárban csurgatjuk hozzá. Öt perc dagasztás után a rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk. A tészta lágy és ragacsos lesz, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni! A keverőtálat borítsuk rá, és 35 percig pihentessük.

túrós batyu, kelt tészta, nagyi sütije, gluténmentes, túrós recept
Kép: Átol Tibor

Ezt követően nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, pár mozdulattal gyúrjuk át, és formáljunk gombócot belőle.
A tésztát tegyük át a zsiradékkal megkent sütőpapírra, és 20×30 cm-es méretűre nyújtsuk ki. Csak akkor szórjuk meg kevés liszttel, ha ragadna a tészta a sodrófához. Olajozott pengéjű késsel 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, így 6 négyzetünk lesz.

túrós batyu, kelt tészta, nagyi sütije, gluténmentes, túrós recept
Kép: Átol Tibor

A túrótölteléket 6 egyenlő részre osztjuk, majd egy adagot az egyik tésztanégyzet közepére halmozunk. A négyzetek egymással szemközti sarkait hajtsuk fel úgy, hogy egymást kissé átfedjék, majd az utolsó fület is felhajtva a közepét enyhén nyomjuk meg. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A leeső részeket összegyúrhatjuk, kinyújthatjuk, a maradék tölteléket rákenhetjük, és csigaként feltekerhetjük. Lekenjük az egész felvert tojással, majd szobahőmérsékleten 20 percig kelesztjük.

túrós batyu, kelt tészta, nagyi sütije, gluténmentes, túrós recept
Kép: Átol Tibor

A tésztát 170 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő erősen sütőfüggő, lehet több és kevesebb is! A sütőből kivéve tegyük rácsra, még melegen, ecset segítségével kenjük át kevés tejjel, és amikor kihűlt, szórjuk meg porcukorral.

 

 


Hirdetés

Előző cikk

Egyél és tegyél jót!

Következő cikk

8+1 extrém családi programtipp, amit a legkisebbek is imádni fognak

Kapcsolódó Cikkek

4 érv, hogy gofrit süss palacsinta helyett
AnyaMenü

4 érv, hogy gofrit süss palacsinta helyett

Írta Hrdina-Bárány Zsuzsi
2022.05.15.
Rizskoch: ha csak 20 perced van kutyulni
AnyaMenü

Rizskoch: ha csak 20 perced van kutyulni

Írta Hrdina-Bárány Zsuzsi
2022.04.25.
Kitennéd, vagy inkább megennéd?
AnyaMenü

Kitennéd, vagy inkább megennéd?

Írta ANYA magazin
2022.04.14.
Továbbiak

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Szerzőink

Kattints ide, és ismerd meg rendszeresen publikáló szerzőinket...

Hirdetés

Club Tihany - anyák kimenője 2022

Témáink

  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya

Sorozatunk

Hát milyen anya vagyok én?
Család a dombon

Hát milyen anya vagyok én?

2022.05.27.
Cégalapítás családanya módra
Család a dombon

Cégalapítás családanya módra

2022.05.22.
És akkor a gyerekek eltűntek a mocsárban…
Család a dombon

És akkor a gyerekek eltűntek a mocsárban…

2022.05.14.

Keress rá

Nincs találat
Összes találat

Hirdetés

Közösség

Anyamagazin

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

Nyerj

ANYAmagazin

Kiadó: Barát Hella (székhelye: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 40.)
Kiadásért felelős személy: Barát Hella
Szerkesztésért felelős személy: Hrdina-Bárány Zsuzsi
Email: hello@anyamagazin.hu
Hirdetés: sales@anyamagazin.hu
Telefon: +36 30-961-1570

  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Hirdetési lehetőségek

ANYAmagazin © 2022

Nincs találat
Összes találat
  • AnyaSzolga
  • RosszAnya
  • Anyatest
  • HősAnya
  • DoktorAnya
  • KultAnya
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaMenü

ANYAmagazin © 2022