A kenyérlángos eredete szorosan összefügg a kenyérrel, hiszen a 19. századig ezt is heti egyszer, a kenyérsütés napján fogyasztották. A langalló a kezdetekben a dagasztóteknő alján maradt tésztából készült, amelyet sütéskor közvetlenül az izzó parázshoz, lánghoz tettek. Miután a sörélesztő elterjedt, már bármikor tudtak kelesztett tésztát sütni, így lett vásárok, piacok, fesztiválok kedvelt finomsága is. Meg a miénk is – ezzel a recepttel meg aztán pláne!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 55 dkg liszt
- 2 dl langyos tej
- 3 közepes főtt burgonya
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg friss élesztő, vagy 1 tasak szárított
- 3 ek. zsiradék
A tetejére:
- szalonna, kolbász, sonka (ízlés szerint)
- 3 dl tejföl
- 5 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 közepes fej lila hagyma
- reszelt sajt

Elkészítése:
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A burgonyát lereszeljük, a liszttel és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a zsiradékot és annyi vizet, hogy jó ruganyos tésztát kapjunk. Duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk (nagy gáztepsi), majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megszurkáljuk villával, és 180 fokos, előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Közben a tejfölt és a zúzott fokhagymát összekeverjük, ízlés szerint tehetünk bele őrölt borsot is. A fokhagymás tejfölt az elősütött tésztára kenjük, rádobáljuk a csíkokra vágott szalonnát, a karikára vágott kolbászt, sonkát és a felszeletelt lila hagymát, majd vastagon megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokos sütőben további 20-30 percig sütjük.

Borítókép: Győrffy Ildikó
Ezt olvastad már?