web analytics
2023, 27 március, hétfő
Nincs találat
Összes találat
Anyamagazin
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya
Anyamagazin

Egy jó langallót vacsorára?

Győrffy Ildikó Írta Győrffy Ildikó
2023.02.15.
in AnyaMenü
Olvasási idő: 2 perc
Egy jó langallót vacsorára?

Egy jó langallót vacsorára?

Megosztás Facebookon
395

A kenyérlángos eredete szorosan összefügg a kenyérrel, hiszen a 19. századig ezt is heti egyszer, a kenyérsütés napján fogyasztották. A langalló a kezdetekben a dagasztóteknő alján maradt tésztából készült, amelyet sütéskor közvetlenül az izzó parázshoz, lánghoz tettek. Miután a sörélesztő elterjedt, már bármikor tudtak kelesztett tésztát sütni, így lett vásárok, piacok, fesztiválok kedvelt finomsága is. Meg a miénk is – ezzel a recepttel meg aztán pláne!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 2 dl langyos tej
  • 3 közepes főtt burgonya
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő, vagy 1 tasak szárított
  • 3 ek. zsiradék

A tetejére:

  • szalonna, kolbász, sonka (ízlés szerint)
  • 3 dl tejföl
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 közepes fej lila hagyma
  • reszelt sajt
kenyérlángos, langalló, kelt tészta, kenyér, recept
Kép: Győrffy Ildikó

Elkészítése:

A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A burgonyát lereszeljük, a liszttel és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a zsiradékot és annyi vizet, hogy jó ruganyos tésztát kapjunk. Duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk (nagy gáztepsi), majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megszurkáljuk villával, és 180 fokos, előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Közben a tejfölt és a zúzott fokhagymát összekeverjük, ízlés szerint tehetünk bele őrölt borsot is. A fokhagymás tejfölt az elősütött tésztára kenjük, rádobáljuk a csíkokra vágott szalonnát, a karikára vágott kolbászt, sonkát és a felszeletelt lila hagymát, majd vastagon megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokos sütőben további 20-30 percig sütjük.

kenyérlángos, langalló, kelt tészta, kenyér, recept
Kép: Győrffy Ildikó

Borítókép: Győrffy Ildikó

Írj a szerzőnek!

Ezt olvastad már?

A csöröge, a szalagos meg a túró – farsangifánk-variációk

 

Ez is érdekelhet

Kevert diós süti – ha gyors finomságot kíván a család

Készítse ma más a vacsorát! Minipizzák apró kezekből

Kortyolj bele a tutiba! 3+1 ellenállhatatlan forró csoki

Kapcsolódó Cikkek

Kevert diós süti – ha gyors finomságot kíván a család
AnyaMenü

Kevert diós süti – ha gyors finomságot kíván a család

Írta Schlenk-Bálint Anna
2023.03.11.
Készítse ma más a vacsorát! Mini pizzák gyerekektől
AnyaMenü

Készítse ma más a vacsorát! Minipizzák apró kezekből

Írta Cukimamik
2023.02.27.
Kortyolj bele a tutiba! 3+1 ellenállhatatlan forró csoki
AnyaMenü

Kortyolj bele a tutiba! 3+1 ellenállhatatlan forró csoki

Írta Cukimamik
2023.02.20.
Továbbiak

Üdv

Jelenleg 7 ember olvassa a cikkeinket veled együtt.

Szerzőink

Kattints ide, és ismerd meg rendszeresen publikáló szerzőinket...

Cikkértesítő - kérd te is!

Témáink

  • RosszAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaSzolga
  • DoktorAnya
  • Anyatest
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • HősAnya
  • AnyaMenü
  • KultAnya

Keress rá

Nincs találat
Összes találat

Hallgasd az AnyaMagazint a Spotify-on is!

Spotify podcast Kattints a Podcast hallgatásához!

Sorozatunk

Ki fog engem szeretni, ha a gyerekek megnőnek?
Család a dombon

Ki fog engem szeretni, ha a gyerekek megnőnek?

2022.11.20.
Soha nem lesz már kisbabám?
Család a dombon

Soha nem lesz már kisbabám?

2022.11.12.
A nagy döntés
Család a dombon

A nagy döntés

2022.11.07.

Közösség

Anyamagazin

Örökbe Fogadok Egy Ovit

A HŐSANYA rovat jószolgálati tevékenységével most Te is lehetsz egy halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) óvoda örökbefogadója. Tudj meg többet erről a kezdeményezésről!

Tovább »

Hirdetés

Partnereink

szövegírót keresek

örökbe fogadok egy ovit

ANYAmagazin

Kiadó: Barát Hella (székhelye: 1136 Budapest, Hegedűs Gyula u. 40.)
Kiadásért felelős személy: Barát Hella
Szerkesztésért felelős személy:
Hrdina-Bárány Zsuzsi
Email: hello@anyamagazin.hu
Telefon: +36 30-961-1570

  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Hirdetési lehetőségek

ANYAmagazin © 2022

Nincs találat
Összes találat
  • AnyaSzolga
  • RosszAnya
  • Anyatest
  • HősAnya
  • DoktorAnya
  • KultAnya
  • Anyavállalat
  • ZöldAnya
  • Anyakurtizán
  • AnyaMenü

ANYAmagazin © 2022