Anyaként tudom jól, hogy túlzó az a kifejezés, hogy maradék csokoládé, mivel én is Gombóc Artúrokkal élek együtt. Minden olyan csokoládét szeretnek ugyanis a srácaim, amit csak készítenek a világon: a kereket, a szögletest, a hosszút, a laposat, de valahogy a mikuláscsoki más. Az nálunk a mumus: mindig megmaradna, ha nem lenne ez a fantasztikus csupa csoki nasi, amely pillanatok alatt elfogy, és aminek az utolsó morzsájáért is szinte vérre menő harcokat vívnak a gyerekek.
Ez eredetileg egy brownie jellegű, amerikai sütemény, így a csokoládéimádók kedvence lesz. A külseje hasonlít a puszedlihez, de mégsem az. Kívül roppanós, a belseje lágy és krémes csokimámor, ráadásul elkészíteni sem nehéz. Számos receptváltozatot találhatunk az interneten, eredetileg Martha Stewarttól származik, én is az ő receptjét vettem alapul. A „magyarosított” verzióját pöfeteg sütemény néven találhatjuk meg a neten.
Azt leszámítva, hogy az összeállított tésztának a hűtőben pihennie kell, a sütési idő mindössze 15 perc.
Hozzávalók:
- 100 g 70%-os étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 70 g natúr kakaópor
- 160 g finomliszt
- 2 ek. sütőpor
- 17 dkg cukor
- 3 dkg vaníliás cukor
- 115 g vaj
- 2 egész tojás
- 1 csipet só

Elkészítése:
A csokoládét felolvasztjuk és kicsit hagyjuk visszahűlni. A száraz anyagokat, a lisztet, a kakaót, a sót és az átszitált sütőport összekeverjük. A vajat tálba tesszük és a cukorral, vaníliás cukorral jól kihabosítjuk. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, és összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, folytatjuk a keverést, majd beletesszük a száraz anyagokat, és összekeverjük. A tészta ragacsos állaga miatt ne aggódjunk, a hűtőben pihentetés után tökéletes lesz, könnyen tudunk majd dolgozni vele. A tésztát 2 órára hűtőbe tesszük. Ezután egy tálba kristálycukrot, egy másikba pedig porcukrot teszünk. A diónyi tésztából kis labdákat formázunk, amiket előbb kristálycukorba, majd porcukorba hempergetünk és sütőpapírral bélelt tepsire teszünk, úgy, hogy kis helyet hagyjunk közöttük. A nagyjából ugyanakkora sütik adagolásához fagyiskanalat használok. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük, ezt a sütési időt ne lépjük túl! Ha kész, rácsra tesszük hűlni, lehetőleg lapáttal, mert még elég puhák a sütemények. Míg hűlnek, a külső része szépen lassan ropogóssá válik.
Ezt olvastad már?
Megtaláltuk és felturbóztuk a nagyi titkos madártejreceptjét